Menu Zavřít

Chceme být u velkých projektů na východě Evropy,

26. 1. 2004
Autor: Euro.cz

PRODEJ PLYNOVÝCH KOTLŮ SE MÁ V RUSKU DO DVOU LET ZDVOJNÁSOBIT. PAK BY MOHL VÝRAZNĚ OVLIVNIT I TRŽBY DOMÁCÍCH FIREM. NEUPLATNÍ SE DRAHÉ VÝROBKY, ALE ANI PRIMITIVNÍ, KTERÉ DŘÍVE OVLÁDALY TRH. JE TO VELKÁ ŠANCE PRO VŠECHNY, POUZE JDE O TO, JAK JI KDO VYUŽIJE.

řekl Profitu generální ředitel Prothermu Jiří Hlavsa

Stále více se tuzemští výrobci kotlů ohlížejí směrem na východ, kde se na ruském trhu otevírá značný prostor pro export. Někteří odborníci hovoří dokonce o teploenergetické revoluci, kterou v nejbližších letech zažije Rusko při přechodu na modernější vytápění v domácnostech i firmách. Několik let již úspěšně exportuje do Ruska své výrobky firma Protherm, která je největším producentem plynových kotlů v České republice. „Stále více zákazníků chce v Rusku autonomní topení. Lidé přecházejí na vlastní plynové kotle, odpojují se od centrálních zdrojů tepla,“ říká generální ředitel Prothermu Jiří Hlavsa.

* Jaká jsou další přání současných ruských zákazníků? Zákazníci požadují vlastní regulaci. A ne že jeden topí a druhému to v domě nevyhovuje, proto větrá. Pak si účty od teplárny rozdělí. V souvislosti s těmito změnami se hovoří o statisících kotlů pro Rusko. Trh je bude potřebovat. * Dochází také k modernizaci vytápění? Samozřejmě. Nahrazují se málo účinné ocelové kotle, které jsou 20 i 30 let staré, za moderní. Žádány jsou i kondenzační kotle, což jsou nejúčinnější plynové kotle. Snižují spotřebu paliva, šetří náklady a přispívají k ochraně životního prostředí. To jsou témata, která před několika lety nikoho nezajímala, ale nyní začínají být v Rusku aktuální. Tamní distribuční firmy si uvědomují, že úsporná zařízení jim ušetří například deset procent plynu, ten pak mohou prodat novým zákazníkům a více na tom vydělat. Jsou tam státem regulované ceny. Když se trh uvolní, což nastane v několika krocích, bude naléhavější šetřit palivo. Jestli má někdo kotel s 90procentní nebo 60procentní účinností, tak se to při vyšší ceně plynu projeví. * Ruští výrobci nejsou silní? Jsou silní, ale nedokázali se zatím přizpůsobit kvalitou. Ruský trh potřebuje nyní 300 000 kotlů, z toho se 40 000 kotlů dováží. Pro srovnání: v České republice se prodá ročně 70 000 kusů plynových kotlů. Není to zatím na Rusko velké množství, ale obrovským tempem roste. Předpokládám, že do dvou let se uvedené množství zdvojnásobí. Samozřejmě k tomu přispívá politická stabilita. Prezident Putin si upevnil pozice. To dává ekonomice klid a perspektivu, takže tam přichází nový kapitál ze zahraničí a rozjíždějí se velké projekty. Rádi bychom byli u toho. * Hodnotíte tamní trh pro export vašich produktů jako nejperspektivnější?

Nejvíce nyní prodáváme ve Španělsku, ročně téměř třicet tisíc kotlů. Do budoucnosti, pravděpodobně do dvou tří let se jednoznačně dostane na první místo Rusko. Chtějí od nás ale také mobilní kotelny, které například dovezou na místo, kde se lidé rozhodnou odpojit od dálkového topení. Tyto kotelny lze kompletovat z našich kaskádových kotlů. V Rusku se oblast vytápění rozvíjí všemi směry, a to velice bouřlivě.

* Čím se mohou čeští výrobci plynových kotlů prosadit? Musejí nabízet kotle se správným poměrem kvality a ceny. Dražší výrobky si tam může dovolit málo lidí a není na ně často stavěna ani síť. Tlak plynu kolísá, s vodou i elektrikou jsou tam problémy. Neuplatní se drahé kotle, ale ani ty primitivní, které dříve ovládaly trh. Největší šanci má kotel ušitý na ruské podmínky, proto děláme ruské verze kotlů. Přímo pro ně. * Je v Rusku šance pro české firmy?

Je to velká šance pro všechny, pouze jde o to, jak ji kdo využije. Trh je to velký a chtějí se na něm prosadit Italové, Němci i například Korejci s levnými, zejména ocelovými kotli. Většinou si firmy představují, že tam začnou vyrábět. To je těžší, než se na první pohled zdá.

* Co tedy konkrétně plánujete?

V Rusku jsme začali prodávat před deseti lety, takže nějaké zkušenosti máme. Chceme nejdříve vybudovat kvalitní prodejní a servisní síť, děláme pravidelná školení, v pražském sídle i ve výrobním závodě na Slovensku. Vyškolili jsme lidi přímo v Moskvě, kteří zvou servisní a instalační pracovníky a poskytují jim zkušenosti ke kotlům i instalacím. Jedná se o základní osvětu, kterou v Čechách a na Slovensku naši instalatéři prošli před deseti lety, ale v Rusku s tím začínáme.

ebf - tip - debata

*** Jaká je tam platební morálka?

Nemáme nejmenší problémy s placením. Prošli jsme těžkým obdobím v letech 1997 a 1998, kdy se například německé firmy stáhly z Moskvy, my jsme zůstali jako jedni z mála na trhu. Tím Protherm dost získal. Obchodní partneři naši důvěru nezklamali. Dokonce nám platí i předem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).