Menu Zavřít

Chceme více marxismu, volají akademici v Číně

8. 6. 2016
Autor: ČTK

Čínští akademici si u politiků v Pekingu stěžují, že studentům jsou v zemi „vymývány mozky západními teoriemi“ a chtějí na akademické půdě více marxismu.

Podle akademiků ústup marxismu a nástup západních teorií „vážně vychýlilo univerzitní vzdělávání ze socialistického proudu“. Několik desítek vědců poslalo dopis čínskému ministerstvu školství, v kterém žádalo, aby se marxismus ve větší míře vrátil do výuky již od začátku příštího akademického roku.

„Zezápadnění ekonomie byl jeden z důvodů kolapsu Sovětského svazu, proto jsme poslali onen dopis,“ vysvětluje vysloužilý profesor ekonomie He Ganqiang podle americké CNBC. Akademici volají po rovném zastoupení marxismu a západních teorií, podle dopisu 50 procent na 50 procent.

CIF24

Učení německého sociologa a ekonoma Karla Marxe začala politika Číny opouštět na konci 70. let a postupně dodnes přijímá tržně orientované reformy. Marxismus může podle akademiků pomoci zastavit současné zpomalení čínské ekonomiky.

Podobný postoj má i prezident země a předseda Komunistické strany Číny Si Ťin-pching. Ten podle tamních médií v polovině května prohlásil, že teoretici musí marxismus rozvinout a posunout vpřed do podoby „čínského moderního marxismu“ a „marxismu s čínskými prvky 21. století“. Si Ťin-pching je oddanějším zastáncem komunistických teorií než jeho předchůdci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).