Menu Zavřít

Chceme využít český potenciál, říká tuzemský šéf čínské banky ICBC

10. 5. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Číňany v Česku zajímá profesionální know-how a technické znalosti firem, říká ředitel české pobočky čínské banky ICBC Jang Jü.

Osmatřicetiletý Číňan Jang Ju je hrdý, že pracuje pro největší banku světa ICBC. V Česku otevřel pobočku ICBC a láká české firmy do Číny. „Nejlepší české firmy mají velmi dobrou mezinárodní reputaci, a dokonce i rating. Mluvím o firmách jako Energetický a průmyslový holding, O2, PPF či KKCG,“ říká Jang.

Proč jste si vybrali Česko jako sídlo ICBC pro střední a východní Evropu?

Tato část Evropy se rychle rozvíjí, takže tady vidíme velký potenciál. V regionu roste velmi rychle ekonomika a zároveň je stabilní. Zvyšuje se také kupní síla obyvatel, lidé si mohou dovolit víc věcí. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko jsou navíc velmi těsně propojeny s eurozónou.

Chcete poskytovat bankovní služby pro čínské i české firmy?

Všichni vidíme z tisku, že Číňané mají velký zájem investovat v regionu i obecně v Evropě. Největší čínské firmy už tu investují, jsou v Paříži, Londýně, Španělsku, kupují fotbalové kluby… Teď přicházejí na řadu středně velké firmy, které zajímá spolupráce ve střední a východní Evropě. Zajímají je i společné podniky s tuzemskými firmami, které mají profesionální know-how a technické znalosti.

Pražskou pobočku ICBC jste otevřeli loni v září. Co jste od té doby udělali?

Česká pobočka nemá fungovat jen pro finanční spolupráci a zprostředkovávat platby do Číny apod., ale má i obchodní opodstatnění. V září jsme ICBC slavnostně uvedli na Pražském hradě a následně oslovili řadu předních českých firem z oblasti spotřebitelského financování, e-commerce, telekomunikací či energetiky.

Mají zájem s vámi spolupracovat?

Ano. Tyto firmy už mají majetek v různých zemích a mají zájem i o čínský trh. Myslím, že si vzájemně můžeme pomoci. Nebudeme dělat to, co lokální banky, tedy retailové bankovnictví. Po půl roce už máme několik skutečných obchodů, poskytli jsme několik úvěrů.

V Číně nedávno dostala velký 18miliardový úvěr firma Petra Kellnera Home Credit, v klubu financujících bank byla i ta vaše. Spolupracujete s Home Creditem i v Česku?

Ano. Skupina Home Credit je v Číně viditelně přítomna. Má jako jediná zahraniční skupina povolení poskytovat spotřebitelské úvěry. Má jasnou strategii a dobré vyhlídky. Má hodně offline prodejních míst a také technologie (aplikace v telefonu) na poskytování úvěrů, které dokážou vyřídit za minutu. Má v Číně přes deset tisíc zaměstnanců, což je obrovské číslo. A rychle se rozvíjí.


Čínská CITIC začne působit v Česku. Do projektů CEFC se zapojí v řádu týdnů

 Schůzka prezidenta Miloše Zemana s delegací CITIC Group na Pražském hradě


Jaký je váš dosavadní dojem z českého byznysového prostředí?

Česko má dlouhou průmyslovou tradici. Mnoho firem začínalo lokálně, ale po roku 1989 vstoupily na světové trhy. Ty nejlepší české firmy mají velmi dobrou mezinárodní reputaci, a dokonce i rating. Mluvím o firmách jako Energetický a průmyslový holding, O2, PPF či KKCG.

Jaká vidíte rizika pro čínskou ekonomiku? Ekonomové upozorňují, že podstatná část úvěrů, které poskytují státní banky, nebude nikdy splacena.

Pokud jde o banky, struktura ekonomiky se mění. Snažíme se posílit investice, které by podpořily domácí spotřebu obyvatelstva. Nesoustředíme se už pouze na mezinárodní obchod jako v minulosti. Restrukturalizujeme ekonomiku, abychom zvýšili kupní sílu obyvatel.

Vydrží současný růst čínské ekonomiky do budoucna? Ve srovnání s vyspělými ekonomikami je poměrně vysoký.

Myslím, že růst je udržitelný. Udržitelnost záleží na tom, zda se povede restrukturalizace. Investujeme do sofistikovaných technologií, které mohou snížit výrobní náklady. Tempo růstu HDP se letos podle naší vlády udrží na úrovni šesti až 6,5 procenta.

Jaký vliv na mezinárodní obchod bude mít spor USA a Číny o cla?

Je to žhavé téma. Debata není ani tak o Číně a USA, ale o tom, jestli se trh bude otevírat, nebo ho budeme chránit. Hodně lidí v Americe s Trumpem nesouhlasí, dokonce i z jeho vlastní strany. Hodně jeho nápadů je také ve stadiu zrodu. Myslím, že tato přestřelka nebude trvat dlouho.

MMF24

Dále čtěte:

Globální přímé zahraniční investice loni klesly o 18 procent. Na vině je i daňová reforma v USA

Erste se Číňanů nebojí: ve střední a východní Evropě mají minimální vliv

 Čínská měna jüan


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).