Menu Zavřít

Chcete být úspěšní? Myslete na smrt

8. 11. 2016
Autor: Pixabay.com

Potřebujete-li ze sebe dostat vyšší výkony, pomůžou vám myšlenky na smrt. S tímto zajímavým závěrem přišli američtí vědci, kteří ho zkoumali na hráčích basketbalu.

V experimentu hráči basketbalu dokázali vyvinout lepší výkony, když mysleli na smrt. Vědci provedli dva pokusy. V tom prvním rozdělili hráče basketbalu do dvou skupin. Nejprve jejich výkony otestovali ve hře jeden a jednoho. Poté jednu skupinu zavalili otázkami kolem basketbalu a druhou skupinu ohledně smrti. V následující hře hráči z druhé skupiny vykázali zlepšení až o 40 procent.

Ve druhém pokusu došlo na více skryté myšlenky na smrt. Hráči měli za úkol trefovat koš z různých vzdáleností. U poloviny z nich si však přihlížející vědci oblékli oblečení připomínající smrt (například lebku na tričku). Střelci z této poloviny zaznamenali o 30 procent lepší skóre a navíc házeli častěji než ti ostatní.

Podle vědců nejde jen o basketbal či sport, ale o každou lidskou činnost. „Jedná se potenciálně o dosud nevyužitý způsob, jak motivovat nejen sportovce, ale možná i lidi v dalších oborech,“ tvrdí jeden z autorů Colin Zestcott dle serveru MedicalNewsToday.

CIF24

Vědci vycházejí z takzvané „terror management theory“. „Každý usiluje o posmrtný odkaz a symbolickou nesmrtelnost. Proto chce v životě dosáhnout mnoha věcí a být úspěšný, zkrátka podle teorie usiluje o vlastní ocenění,“ vysvětluje další z autorů studie Uri Lifshin z univerzity v Arizoně. Neexistují prý ani žádné rozdíly mezi muži a ženami.

Snaha o vlastní ocenění vychází z podvědomí, které lidskou mysl chrání před jistotou smrti. „Vaše podvědomí se snaží najít způsob, jak porazit smrt. Jak nedělat ze smrti problém. Řešením je vlastní ocenění. To vám dává pocit, že jste součástí něčeho většího, že máte šanci na nesmrtelnost, že máte smysl, že nejste jen kusem masa,“ dodává Lifshin.

Čtěte dále:

Nesmrtelnost? Zapomeňte, člověk nemůže přežít 115 let

Kolik stojí lenost? 67,5 miliardy dolarů ročně

Peníze vám prodlouží život, v USA až o 15 let

Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).