Opravdovou italsky chutnající pizzu s tenoučkým těstem a silnějšími vyššími okraji s připálenými puchýřky, které ukazují na správné vykynutí, se snažím najít od chvíle, kdy jsem se do Čech vrátila ze studií v Itálii. A to už je opravdu hodně let. Nenapadlo mě, že ji najdu v Plzni. Na Pizzerii Da Pietro v plzeňských Smetanových sadech mě upozornili kamarádi a přísahali, že je to ta pravá. Moc jsem jim nevěřila, ale za pravdu jsem jim dala v podstatě ve chvíli, kdy jsem vešla.
Ne že by mě uhranul do modra laděný interiér, ale když jsem proti vchodu viděla stát krásnou nablýskanou pec na dřevo obloženou černou mozaikou a pod ní vyrovnané špalíky bukového dřeva, svitla mi naděje. Když jsem si pak pozorně prohlédla pizzaiola, nemusela jsem ani čekat na to, až promluví. Původ z italského jihu rozhodně nezapřel. A pak už to jelo. Pozorovat ho při práci byla radost, úspornými pohyby připravoval jednu pizzu za druhou. Vložil do pece, několikrát ji nadzvedl, otočil, případně přemístil pro dopečení a za chviličku byla venku. Voňavá a lákavá.
K radosti mi ale stačil i pohled do jídelního lístku. Žádné chyby, žádné šílenosti, naopak. V nabídce najdete všechny klasické pizzy a k nim ještě něco sezonního navíc. Nevystačí tu s jedním druhem rajčat, kterými jsou tradiční San Marzano, ale na některých plackách najdete i rajčata Piennolo del Vesuvio nebo žlutá rajčata z Kampánie - regionu, jehož hlavním městem je kolébka pizzy Neapol.
Pizzeria Da Pietro |
---|
• Smetanovy sady 4, Plzeň |
• T: 608 249 000 |
• www.dapietro.cz |
• Otevřeno: Po-Čt 11-22; Pá-So 11-23; Ne 12-21 |
Základním sýrem je tu mozzarella flor di latte, na eidam a podobné zhůvěřilosti tu naštěstí můžete zapomenout. Velkou část surovin si vozí přímo z Itálie, včetně vino della casa, bez kterého se žádná italská restaurace neobejde, ale u nás to není zrovna známka kvality. Tady je domácí toskánské víno pitelné a k pizze bude vhodným doprovodem.
Pizza všech pizz
K základnímu testování dobře udělaného a vykynutého těsta, rajčat, která musejí být vyváženě sladkokyselá, ale ne doslazovaná, a kvalitní mozzarelly, která má být čerstvá, buď z kravského, nebo bůvolího mléka, nejlépe poslouží pizza všech pizz, čili Margherita (149 korun). Základní ingredience, tedy vedle těsta i rajčata San Marzano, mozzarellu flor di latte, bazalku a panenský olivový olej, u Pietra doplňuje ještě trocha parmezánu. Těsto je dokonalé, uprostřed tenké tak, že trojúhelník pizzy nejde snadno zvednout z talíře k ústům, právě tak to má být. Skvělé je i ochucení. Margheritu tu mají i v lehce zauzené verzi se sýrem provola (149 korun), kterou mohu vřele doporučit.
Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář
Interiér restaurace je jednoduchý, papírová prostírání slouží zároveň jako jídelní lístek. Milá a rychlá obsluha odpovídá typu podniku a jediné, co mě úplně nenadchlo, bylo tiramisu. Na druhé straně, sníte-li celou pizzu, dezert už se do vás stejně nevejde. Pokud to máte stejně jako já, že vám pizza stačí dvakrát za rok, vypravte se na ni do Plzně. Lepší poměr cena / výkon budete hledat stěží.
Přečtěte si další recenze: