Menu Zavřít

Chemie na talíři

22. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Peking zpřísnil zákony o bezpečnosti potravin, problémy však přetrvávají. Největší slabinou je kontrola

Jsou to už čtyři roky, co byl v Číně odhalen prodej sušeného kojeneckého mléka s obsahem nebezpečného melaminu. Po konzumaci otrávených produktů společnosti Sanlu Group tehdy zemřelo nejméně šest kojenců a onemocnělo téměř 300 tisíc dětí. Viníci byli dopadeni a příkladně potrestáni. Zpřísnění pravidel, která měla zabránit vzniku podobných situací do budoucna, na sebe nedala dlouho čekat. Čínský mlékárenský průmysl a obchod se sušeným mlékem kvůli nim málem zkolaboval.
V roce 2009 přijala čínská vláda nový zákon o bezpečnosti potravin v zemi. Při této příležitosti vznikl i šestistránkový seznam obsahující 80 látek, jejichž užívání je dnes v potravinářském průmyslu v Číně přísně zakázáno.

Umělá vajíčka a vepřové uši

Nová legislativa měla nejen uklidnit veřejnost, ale hlavně vnést do tamního potravinářství větší řád, který by zajistil zdravotní nezávadnost produktů. Podvody při pěstování zemědělské produkce, chování zvířat a výrobě potravin v ČLR ale zdaleka neskončily. O něco později se objevila rýže kontaminovaná těžkými kovy, umělá vajíčka vyrobená z želatiny a parafínu, zelí máčené v roztoku s formaldehydem, knedlíky obsahující pesticidy nebo chemikáliemi přehnojené melouny, které loni v létě vybuchovaly přímo na polích. Velký skandál způsobilo také odhalení vepřového masa „vylepšeného“ anabolickým preparátem clenbuterolem. Tato látka vyvolává termogenezi, což znamená, že zvyšuje tělesnou teplotu a jako „palivo“ k tomu využívá podkožní tuk. Vepřové maso, hlavní masný produkt v Číně, bylo díky clenbuterolu více libové. Po jeho konzumaci však mohou lidé trpět bušením srdce, svalovým třesem, závratěmi, bolestmi hlavy, nespavostí, zvýšeným pocením a žaludečními potížemi.
Seznam zdraví škodlivých potravin, které se dostaly čínským zákazníkům přímo až na talíř, nejnověji doplnily falešné prasečí uši. Vymodelované z želatiny pomocí chemikálie používané při výrobě mýdel a také autenticky nabarvené se prodávaly na trhu ve městě Kan-čou ve východní provincii Ťiang-si. Zákazníci, kteří si tuto, jinak oblíbenou čínskou „delikatesu“ koupili a poté doma ohřívali, si stěžovali na nepříjemný zápach a divnou chuť.
Centrální vláda se snaží nedostatky bezpečnosti potravin v zemi řešit. A to pomocí přísnějších rozsudků pro viníky, ale také vzdělávání veřejnosti v oblasti bezpečnosti jídla.
„Opravdu se cítíme zahanbeni“, uvedl letos v březnu vicepremiér Wang Čchi-šan na setkání s členy parlamentu. „Zrovna když už jsme dosáhli stavu, že lidé mají dostatek potravin, objeví se problém s jejich závadností. Je to pro nás skutečně nepříjemné“, citovala jeho slova agentura Nová Čína.

MM25_AI

Kolektivní kontrola nefunguje

Hlavním důvodem, proč přísnější legislativa problém nezávadnosti čínských potravin neodstranila, je nepružnost stávajícího kontrolního systému. > V zemi chybí dostatek inspektorů, navíc dohled nad dodržováním více než čtyř desítek platných zákonů a nařízení je rozmělněný. Spadá pod 300 odborů nejrůznějších ministerstev a vládních agentur. Například odchovem právě narozených selat se zabývá ministerstvo zemědělství. Dlouhodobá sanitární a karanténní ochrana zvířat je však záležitostí ministerstva zdravotnictví. Jateční poplatky za vepříky zase vybírají průmyslové a obchodní komory. Zda však prase splňuje všechna kritéria pro porážku, však do jejich kompetence již nespadá. Když se tedy u finálního produktu, kterým je vepřové maso, objeví nějaké závady, „kolektivní“ odpovědnost nese nejméně osm různých ministerstev.
Revizi stávajícího systému kontroly a potíže s tím související by měla vyřešit zvláštní komise vytvořená pro tento účel samotnou vládou. Do jejího vedení byl jmenován vicepremiér Li Kche-čchiang. Pomoci by měl také nový systém finančních odměn určených pro lidi, kteří najdou odvahu a nahlásí ilegální činnost související s výrobou závadných potravin.
Není pochyb o tom, že kvalita a bezpečnost zemědělských produktů nabírá v Číně na důležitosti. Náročnost tamních spotřebitelů a také jejich informovanost totiž neustále rostou. A stejně tak i ambice Číny exportovat více potravinářských výrobků do zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?