Menu Zavřít

Chléb a tráva

2. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Réva z málo přípustných lokalit

Přestoupíme pomyslnou hranici a dostaneme se do dalšího regionu, do severovýchodní Itálie. Z velké většiny hornaté území, kde réva roste na málo přístupných lokalitách. Oblast se vyznačuje členitou odrůdovou skladbou, vedle domácích druhů révy zde nalezneme sorty francouzské a německé. Celková plocha vinic činí asi 125 tisíc hektarů, z kteréžto rozlohy zhruba 46 procent je zařazeno do kategorie D. O. C.
Zdejší tři zajímavé oblasti jsou Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige a Veneto, z nichž každá má jiné pěstební podmínky a vyznačuje se jedinečností připravovaných vín.
Naší zastávkou bude Friuli-Venezia Giulia, kde vedle sebe leží jednak relativně níže položená území s teplým středomořským klimatem a mírnými zimami, ale také hornaté, těžko přístupné terasovité plochy na jižních svazích Alp při hranici s Rakouskem. Rozlohou 21 tisíc hektarů nepatří mezi velké oblasti, její síla je ve stále rostoucí kvalitě vín, zejména bílých. Ta zde představují šedesátiprocentní podíl na celkové produkci a zejména u Chardonnay a Sauvignonů reprezentují nejvyšší kvalitu, jakou lze dnes v Itálii objevit. Pozornost si zasluhují i zajímavé kupáže, ze kterých stojí za to jmenovat Vintage Tunina, scelené z pěti odrůd. Ovšem i vína monoodrůdová, kde musí být obsaženo 95 procent deklarované sorty, se těší stále vyššímu zájmu. Vedle uvedených bílých druhů rév sázejí zdejší vinaři také na Pinot Grigio, Malvasia Istriana, z domácích potom objevíme ve vinicích Picolit, Ramandolo, Ribolla nebo zvláštní hrozny Tocai Friuliano, maďarským nebo alsaským tokajským podobné jen názvem. Modré odrůdy jsou zastoupeny Cabernety, Modrými Burgundskými – to jsou ty importované, ze zdejších objevíme ve výsadbách krom jiných také Ramandolo, Refosco, Schiopettinno nebo Rosso. Místní odrůdy slouží převážně ke scelování ojedinělých kupáží a zatím se na širším trhu těší menšímu zájmu než známější a hledaná vína odrůdová.
V dnešním doporučení si představíme víno z rejstříku nabídky firmy Reidemeister & Ulrichs, u nás šířené Vinnými sklepy Roztoky. Jde o typického reprezentanta severovýchodní Itálie a je jím Pinot Grigio ´00 - I. G. T., Vigneti delle Dolomiti. Víno, nabízené v edici R&U, která soustřeďuje vybraná vína, typická pro tu kterou zemi. Víno zlatožluté barvy mírné intenzity, s lehýnkým zelenkavým „štichem“. Ve sklence nabídne oslnivé jiskření ne nepodobné blyštění ledových horských krystalů. Kytka nám nabídne po přivonění líbeznou směs trav, horského vzduchu a stopově v pozadí se objeví náznak chlebových vůní. Horské podmínky a chudší půda neumožňují révě vyzrát do nejvyšších pater jakostní stupnice, což u tohoto druhu není na škodu. Příliš vyzrálé Rulandy totiž ztrácejí kyselinu, a tím i vlastnost, která je pro ně typickou. Totiž úžasnou svěžest a živost vína jak ve vůni, tak v chuti. To není případ našeho vzorku. Svěží, obsahově nepříliš širokou, nicméně však pestrou škálu chutí, které se na jazyku rozevřou, charakterizuje především ona zmiňovaná lehkost a svěžest, kde sotva patrné perlení zvýrazňuje dojem šťavnatých luk, sena a v konci se objevujícího jádra, zhusta i propečené chlebové střídky. Svým výrazem je víno předurčeno k lehkým jídlům, neboť nestírá jejich charakter a jenom lehkým dozvukem umocňuje chuti například těstovin, méně výrazných úprav ryb nebo čerstvých letních salátů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).