V Česku se drůbež chladí už patnáct let hygieničtěji
Po jedenácti letech zákazu by Evropská unie mohla otevřít stavidla pro dovoz amerických kuřat. Naděje na ukončení vleklého obchodního sporu mezi EU a USA vzešla ze zasedání Transatlantické ekonomické rady minulý týden v Bruselu. S příchodem obávaných kuřat ze zámoří však musejí souhlasit členské státy a příslušné unijní orgány. EU se brání americkému importu kvůli způsobu ošetřování masa, jímž je chlazení drůbeže ve vodní lázni s chlorem. Maso déle vydrží, ale obsahuje vyšší procento volné vody, tvrdí odborníci. „Prodej takového masa by byl návratem zpátky. Z pohledu hygieny i kvality masa by šlo o krok proti spotřebiteli,“ upozorňuje ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates. Připomíná, že v Česku se od technologie používané dodnes v USA upustilo před patnácti lety, kdy drůbežáři přešli na hygieničtější chlazení vzduchem. Očekává se, že proti uvolnění bariér pro americká kuřata se vysloví řada členských zemí EU. Chemické ošetření, jehož povolení navrhla Evropská komise, totiž mnohé odmítly na dubnové radě ministrů zemědělství. Proti se vyslovila také Česká republika. Evropané nemají chuť na kuřata z USA i kvůli tomu, že brojleři dostávají krmiva obsahující geneticky modifikovanou sóju.
Trendy
Prognóza Evropské komise v sektoru drůbeže do roku 2014
Produkce v EU stoupne o pět procent na 12 milionů tun
Spotřeba vzroste o šest procent na průměrných 24,5 kg na Evropana za rok
Z čistého vývozce se EU stane čistým dovozcem