Menu Zavřít

Chlouba Panamy. Rozšířený průplav pojme dvojnásobek nákladu

26. 6. 2016
Autor: ČTK

Sedmdesátka státníků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy či čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, je dnes pozvána na slavnostní otevření rozšířeného Panamského průplavu. Jako první v tento historický den zamíří ráno 26. června do průplavu z Atlantiku a odpoledne vypluje do Pacifiku čínská nákladní Cosco Shipping Panama.

Na jednom z největších stavebních projektů posledních let, který stál přes 5,25 miliardy dolarů (asi 131 miliard korun), pracovalo 30 tisíc lidí. Použito bylo 4,4 milionu metrů krychlových betonu a stavělo se devět let.

Rozšíření kanálu, kterým nyní proudí asi šest procent světového obchodu, umožní proplout lodím až s třikrát větší kapacitou. Komory nových zdymadel budou dlouhé 427 metrů, široké 55 metrů a hluboké 18 metrů, takže proplují i největší plavidla - takzvané post-panamax lodě, které pojmou až 14 tisíc kontejnerů.

Provozovatel průplavu, státní Úřad pro Panamský průplav (ACP), očekává ročně až dvojnásobné množství přepraveného nákladu. Nyní Panamským průplavem propluje loď o nosnosti nejvýše 79 tisíc tun, nově to má být až 170 tisíc tun.

MMF24

Modernizace kanálu, která je největším jeho rozšířením od výstavby v roce 1914, mimo jiné zlevní dopravu asijského zboží na východ USA a poskytne Číně lepší přístup k latinskoamerické ropě i dalšímu zboží. Velké lodě už totiž nebudou muset obeplouvat jižní Ameriku kolem Hornova mysu.

Mezi desítkami pozvaných státníků je i španělský král Felipe VI. nebo bývalý americký prezident James Carter, který v roce 1977 podepsal smlouvu o navrácení správy průplavu pod plnou kontrolu Panamy od 31. prosince 1999. Panamský průplav postavily v letech 1904-1914 Spojené státy, které ho pak provozovaly a platily Panamě roční poplatek.

Jaký bude mít větší průplav dopad na světový obchod? Čtěte:

Námořní (r)evoluce na obzoru. Vzejde z Panamy

Panamský průplav, Pohled na zdymadla Gatun Locks. (Autor: Stan Shebs, CC BY SA 3.0, Wikimedia)
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).