Ve Vězeňské ulici si můžete grilovat u stolu maso sami. Originální gastropub přitom nabízí víc předností než nedostatků
To místo se rekonstruovalo podezřele dlouho. Chodili jsme kolem skoro každý den a kladli si otázku, co se v moderním interiéru bude asi skrývat. Když se pak nad stoly ze světlého dřeva objevily aluminiové choboty odsávačů par ze stolního grilu, byli jsme přesvědčeni, že půjde o další korejskou restauraci. Chyba lávky. Ve Vězeňské ulici vznikl originální koncept moderního českého „gastropubu“.
Výraz gastropub přišel do našeho prostředí z Británie, kde se jím začaly označovat hospody (pubs), které se nesoustřeďovaly jen na to, jak vpravit do Brita před brzkou zavírací hodinou co nejvíce alkoholu, ale i na kvalitu podávaného jídla. Totéž platí o jejich českých následovnících. Potrefená husa byla první průkopnicí tohoto stylu stravování u nás. A na Starém Městě máme další povedenou ukázku: novou restauraci Katr.
Klobásky jako z Afriky První dojem je výtečný. Restaurace je provedena ve světlém dřevě, takže podnik ani trochu nepřipomíná vězeňskou kobku, na tabulích je vkusným písmem napsána denní nabídka. Vizuální stránka zkrátka nebyla ponechána domácímu umu, ale celý koncept je dobře promyšlený. Mezi tabulemi s denní nabídkou se nachází obrazovka se sportovním kanálem, avšak nikoho neruší. Způsob usazení hostů je variabilní, od vysokých stoliček u malých stolků přes pohodlné stolky pro dva či čtyři až k velkým stolům, kde se může výborně bavit společnost až deseti osob.
Host má prakticky dvě základní možnosti – buď objednat jídla z jídelního lístku, která jsou připravena v kuchyni, nebo si hrát. To hraní si spočívá v práci se zmíněnými stolními grily. Obsluha gril zapne a každý si může podle svého během pár minut připravit různé druhy masa. Při poslední návštěvě jsme tu byli se širokou rodinou a zkusili prakticky všechno, co se na grilovacím lístku skrývá: hovězí pupek i svíčkovou, kuřecí a kachní prsíčka a vepřovou panenku. Všechna masa jsou od pohledu velice kvalitní, dobře naporcovaná a záleží skutečně jen na každém hostu, jak zručný bude při přípravě.
Za zvláštní zmínku stojí klobásky typu merguez, které se začínají v Praze objevovat stále častěji. Směs hovězího a jehněčího totiž ve Vězeňské ochucují přímo skvěle. Do merguez původem ze severní Afriky se přitom dá schovat skoro vše a ne nadarmo se ve Francii tento výraz používá mimo jiné pro auto, které bylo bourané, ale jeho majitel ho prodává jako nehavarované. V Katru nicméně používají jen kvalitní ingredience. Jehněčí klobásky si nemusíte grilovat sami. Jsou k dispozici i mezi předkrmy, podávají se jednak s hořčicí a jednak s čerstvě nakrouhaným křenem a vydají skoro za hlavní jídlo. Velmi spokojená jsem byla i s hovězím vývarem, který nenesl stopy žádného dochucovadla. Dalším objevem byl telecí jazyk – někdo může mít problém se strukturou masa i s tím, co vlastně jí, ale přestože jde o pochoutku od přírody trochu tužší, místní kuchaři si s ní poradili výtečně. Tak šťavnatou přípravu jsem dlouho nikde nezažila.
Potíže s trojobalem Jak laskavý čtenář asi zjistil z předchozích recenzí, trpím jistou slabostí pro telecí řízky, a proto mě velmi potěšilo, že v Katru tuto středoevropskou dobrotu mají. Při poslední návštěvě ovšem telecí změnili za vepřové. Když jsem se podivila, bylo mi řečeno, že „na telecím špatně drží strouhanka“. V Rakousku jsem se přitom s opadávajícím obalem nikdy nesetkala a ani nikde v Praze. Celá tato položka menu je ovšem asi zakletá, i místní „bavorský“ bramborový salát jsem si dala jen jednou. Působil velice moučným dojmem a byl plný hořčice, takže od té doby volím raději vařené brambory (a budiž ke cti místního personálu, že v rámci možností je možné kombinovat přílohy podle libosti, aniž by byl člověk vázán předepsanými kombinacemi podle jídelního lístku).
Za pozornost stojí z hlavních jídel dále konfitované kachní stehno, které je skutečně výborně upečené a doplňuje je osvěžující kombinace zelí a jablek. Katr je také jedním z mála míst, kde si vzpomínám na babiččinu kuchyni, protože jako příloha se ke kachničce podávají opečené domácí škubánky. Kdo má chuť na něco méně českého, může zvolit například výborný hamburger. K neotřelým kombinacím patří třeba bazalkové rizoto, které doprovází jedinou rybu na jídelním lístku, filet z mořského vlka, nebo karotkové pyré podbarvující na talíři telecí hrudí s výbornou (i když trochu slanou) bylinkovou nádivkou. Plzeň, která má říz Zklamáním jsou v Katru především dezerty.
V restauraci, která si zakládá i na klasice středoevropské kuchyně, by návštěvník mohl právem očekávat kus poctivého koláče nebo jiný pečený zákusek. Asi si s ním kuchaři nechtějí dávat moc práce, a proto volí spíše na přípravu jednodušší krmě. V nabídce je jen bavorský krém s jahodami, ovocné brulée a grilovaný ananas, přičemž ani v jednom případě mé chuťové buňky příliš nezajásaly. Po dobré hovězí polévce a kachničce se zelím by to opravdu chtělo jablečný závin, pane šéfkuchaři.
Obsluha je v Katru příjemná. Nestalo se mi ani při jediné ze zatím asi pěti návštěv, že by se personál neusmíval a neuměl dobře své řemeslo. Nyní se chystám do Vězeňské na snídani. Katr je totiž jedním z mála podniků, kde mají otevřeno již od 8 ráno a kde se dá v klidu zahájit den. Nabídka je za velmi přijatelnou cenu a najdeme v ní jak vejce na nejrůznější způsoby, tak špenátovou omeletu a párky. Zastánci zdravé výživy ocení jogurty, müsli a ovoce.
Samostatný odstavec si ale zaslouží místní pivo. Zejména pánové potvrzují, že jde o široko daleko jednoznačně nejlepší plzeňské točené z nerezového tanku. Teplota je dokonalá a místní výčepní umějí točit na jedničku: osvěžující plzeň na vašem stole vypadá doslova jako z reklamy. Orosené sklo, nadýchaná čepice, ze které po stranách kane dolů několik pěnivých slz – a samozřejmě řízná chuť. A co je hlavní – pokud odoláte pokušení a necháte sklenici chvíli stát, zjistíte, že se tady netočí pod míru. Kéž by se takhle točilo v této ulici všude.
hodnocení
vkusný interiér a promyšlený koncept
kvalita používaných surovin
solidní cenová úroveň
brilantní technika čepování a podávání piva
malý výběr dezertů
celá restaurace je kuřácká
Katr restaurant Vězeňská 9, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 315 148 e-mail: katr@katrrestaurant.cz http: www.katrrestaurant.cz Otevírací doba Po–Pá 8.00–23.00, So–Ne 10.00–23.00 Kuchyně mezinárodní se zaměřením na střední Evropu Země původu nabízených vín Česká republika, Německo, Francie, Itálie Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Hovězí consomé s tabulovou špičkou a kořenovou zeleninou • 70 Kč • Pečený vepřový bok na medu a zázvoru s kremžskou hořčicí a pyrenejskou cibulkou • 99 Kč • Kozí sýr zapečený s plátky grilované červené řepy • 130 Kč • Hovězí burger se sýrem čedar, julienne hranolkami a pažitkovou majonézou • 199 Kč • Řízek z vepřové panenky smažený na vepřovém sádle s bavorským bramborovým salátem a sardelovým očkem • 225 Kč • Pečený filet z mořského vlka s vinnou omáčkou a cherry rajčaty, bazalkové rizoto z rýže arborio • 380 Kč • Linguine aglio olio e peperoncino s cherry rajčátky a rukolou, parmazán • 165 Kč • Bavorský krém s čerstvými jahodami • 90 Kč Maso na gril: • Jehněčí svíčková • 280 Kč/100 g • Tuňák • 220 Kč/100 g • Krevety • 180 Kč/100 g • Variace klobásek • 135 Kč/100 g Výběr z vinného lístku • Champagne Philipe Gamet, Francie, Champagne • 1250 Kč • Chardonnay „Luc Pirlet“, Francie, Languedoc • 435 Kč • Chablis AOC „Domaine Fourrey“, Francie, Bourgogne • 900 Kč • Gewürztraminer spätlese „Schloss Ortenberg”, Německo, Bádensko • 900 Kč • Cabernet sauvignon klaret „Vinařství Hynek Holánek“, Morava, Mikulovská podoblast, obec Ivaň • 550 Kč • Modrý portugal, pozdní sběr „Vinařství Balga“, Morava, Slovácká podoblast, obec Tvrdonice • 560 Kč • Barbera d´Alba „Grimaldi vini“, Itálie, Piemonte • 580 Kč • Châteauneuf du Pape blanc „Domaine des sénéchaux“, Francie, Côtes de Rhône • 1450 Kč • Château margaux 1-er cru classé, Francie, Margaux • 19 500 Kč
O autorovi| Irena Blunt-Mastná, spolupracovnice redakce