Menu Zavřít

Chovancův Ortel

23. 2. 2016
Autor: Euro E15

Dvě zdánlivě nenápadné zprávy z poslední doby mají spolu hodně společného. Obě se týkají odporu proti migrantům, kteří v Česku vlastně ani nejsou, a obě spojují zvláštní omluvy, spíš výmluvy. Jako když chytnete dítě s ukradeným pytlíkem bonbónů a ono rychle přemýšlí jak se z toho vykroutit. První se týká vystoupení xenofobní kapely Ortel, druhá napadení vozu Českého rozhlasu protiimigračními demonstranty.

Číslo máte?

Smutnou věcí je, že daleko víc násilí hrozí od odpůrců přistěhovalců než od domnělého nebezpečí, před kterým varují. A ještě horší je, že obecná nálada násilníkům fandí. Třeba jeden z policistů odmítl pomoci zaměstnancům rozhlasu, když demonstranti napadli přenosový vůz. Prý si za to lidé z rozhlasu mohou sami, protože šíří lži.

Víc než věc samotná je odzbrojující fakt, že ministr vnitra Milan Chovanec si tak trochu přisadil, že

Atrakce Ortel

Podobně dětský argument předvedl v regionálním tisku Jiří Šimáček, starosta Krabčic ležících pod horou Říp. O jarní pouti tam bude hrát xenofobní kapela Ortel, jíž založil Tomáš Ortel, který stál u zrodu neonacistické kapely Conflict 88. Je také autorem hymny zakázané Dělnické strany.

Proti Ortelu místní sepisují petici, starosta ale vystoupení pro nedělní rodinné odpoledne nezruší. Důvod? Karla Kryla prý také neměli lidi rádi a potom ho vynášeli do nebes. Obecně se sice soudí, že Kryl nenapsal ani jednu hymnu pro politickou stranu napojenou na neonacisty, ale to panu starostovi zřejmě nedošlo. Nenávist proti přistěhovalcům Kryl také nešířil, ale to by si ho musel pan Šimáček přečíst nebo poslechnout. Zkrátka rozdílů mezi Krylem a Ortelem je tolik, že je opravdu chucpe tahle jména dávat vedle sebe.

Pan starosta ale bodoval dál. Lidé, kterým se kapela nelíbí, mohou podle jeho oznámení jít v čase vystoupení na kolotoče. Pak se zase mohou vrátit. Vzkaz ministra Chovance i starosty Šimáčka se dá shrnout asi takhle: V čase šíření nenávisti najděte nejbližší kolotoč a určitě se nedívejte na místo, kde by mohlo být pácháno. A kdyby se vás pak někdo na něco ptal, nic jste neviděli. Před násilím a nenávistí je dobré přivřít oko.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře autora:

Sociální dárek

Dohnali jsme Německo

WT100

A za co jsi zvonil klíčema ty?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).