Menu Zavřít

Chtějí továrnu, musejí platit

24. 9. 2003
Autor: Euro.cz

PSA Peugeot Citroën

MMF24

BRATISLAVA (Pravda, tpk) – Cena za automobilku koncernu PSA Peugeot Citroën, která by měla do konce roku 2005 začít vyrábět v Trnavě, se zvýšila o dalších 408,5 milionu slovenských korun. Tuto částku totiž francouzský výrobce obdrží jako státní pomoc vzhledem ke zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce a na dopady zdanění státní pomoci. Výši předchozí pomoci slovenský stát nezveřejnil, ale odhaduje se na 6,5 miliardy slovenských korun.
Dodatek smlouvy o investiční spolupráci minulý týden v Bratislavě podepsali zástupci Ministerstva hospodářství SR, města Trnava a automobilky. Mluvčí slovenského ministra dopravy uvedl Tomáš Šarluška, že dodatek by měl výrobci umožnit zahájit stavbu již na začátku října. „Čistá hodnota státní pomoci, kterou dostane PSA Peugeot Citroën, zůstává na původní výši,“ řekl Šarluška. Zvýšení poslouží na pokrytí daní a na rozpočet Slovenska nebude mít žádný vliv. Peníze se totiž státu na daních vrátí.
Trnavská továrna si vyžádá investici asi 700 milionů eur, zaměstná kolem 3500 lidí a měla by mít roční kapacitu 300 tisíc osobních vozů. Závod má soustřeďovat lisovnu, svařovnu, lakovnu a montážní linku a v třísměnném provozu by měl dokončovat 55 vozidel za hodinu.
Na Slovensku se budou vyrábět vozy na nejmenší koncernové platformě, na níž v současné době vznikají modely Citroënu C2, C3 a C3 Pluriel společně s Peugeotem 206 a 206 cc. Do doby, než v Trnavě začne výroba, se pravděpodobně objeví jak nástupce dvěstěšestky, tak model, jenž nahradí nejmenší Peugeot 106.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).