Menu Zavřít

CHUDÍ PŘÍBUZNÍ SVĚTOVÝCH PRACHÁČŮ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

D v a     n e j b o h a t š í     Č e š i

Majetek nejbohatších lidí planety se počítá v desítkách miliard dolarů. Většinou jde o nejúspěšnější americké podnikatele Billem Gatesem počínaje, nebo o arabské ropné šejky. Z přehledu nejbohatších lidí, který každoročně uveřejňuje časopis Forbes, vyplývá, že nejbohatšími Čechy jsou Antonín Charouz a Martin Kratochvíl.

Oba muži jsou chudí příbuzní oprav-dových boháčů, ale přesto vlastní a obhospodařují nezanedbatelný majetek. Podle žebříčku z roku 1997 jsou Charouz s Kratochvílem „ranaři , kteří vydělali 135, respektive 90 milionů dolarů.

V loňském roce, kdy pokleslo celé české hospodářství, se podle Forbesu potíže nevyhnuly ani našim bohatým. Kolonka Česká republika 1998 zůstala totiž již prázdná. Utěšovat české milionáře může, že podobný trend zavládl i v ostatních postkomunistických zemích.

Rychlá kola Antonína Charouze

Automobilový závodník Antonín Charouz (44) šlapal pořádně na plyn i v podnikání. V dubnu 1991 se stal zástupcem firmy Ford v Československu a dnes mu spolupatří mamutí Charouz holding, pod který přímo patří patnáct dceřiných firem. Podnik, kde je Antonín Charouz předsedou představenstva, má základní jmění 1,22 miliardy korun.

Americký časopis Forbes odhadl jeho majetek na 135 milionů dolarů.

Po absolvování střední průmyslové školy automobilové v Mladé Boleslavi vystudoval Strojní fakultu ČVUT. Začal pracovat jako referent technického rozvoje ČAZ a později jako asistent technického ředitele měl pod sebou technický rozvoj všech automobilových závodů u nás. Sám také úspěšně závodil. Čtyřikrát zvítězil v anketě Zlatý volant v kategorii „Okruhy a vrchy . Mezinárodní olympijský výbor ho ocenil cenou Fair-Play za pomoc při havárii italského jezdce při závodě Senza Italia v Kalábrii.

V devadesátých letech začal sice dávat přednost byznysu (předseda představenstva Charouz holding, Europa holding, Global Investment, Millenium, a. s., mís-topředseda představenstva Porcelán holding, předseda dozorčí rady HC Sparta Praha a společník v Charouz a spol./Charouz finanční holdingová společnost), ale na rychlá kola nezanevřel.

Založil Ford Fiesta Cup, je majitelem týmu Charouz Racing a manažerem a sponzorem mladého talentovaného jezdce Tomáše Engeho.

Antonín Charouz je ženatý a je otcem dvou dětí.

Černé desky Martina Kratochvíla

Jazzman Martin Kratochvíl (52) začal podnikat již dávno před sametovou revolucí, takže na konci roku 1989 pouze zvýšil obrátky gramofonu. Je zakladatelem a spolumajitelem akciové společnosti Bonton a americký časopis Forbes odhadl jeho majetek na 90 milionů dolarů.

Martin Kratochvíl po střední průmyslové škole stavební vystudoval filozofii a psychologii na Filozofické fakultě UK v Praze a kompozici na Berklee College of Music v Bostonu.

V roce 1964 založil s Jiřím Stivínem hudební skupinu Jazz Q a začal postupně profesionálně hrát. V roce 1970 postavil hudební studio Budíkov, které ho slušně živilo po celá sedmdesátá i osmdesátá léta.

Po revoluci byl spoluzakladatelem elitního podnikatelského klubu Golem a spoluvlastníkem a duší dnes mamutí holdingové společnosti Bonton. Pod akciovou společnost Bonton zcela či částečně spadá též řada známých společností, jako jsou Supraphon, nakladatelství Albatros, Ateliéry Zlín a Svět hudby. Je také předsedou představenstva akciové společnosti Kino 2005, která provozuje multikino Galaxie. Za nepříliš úspěšný podnikatelský tah lze považovat investiční fond Trend, kterému spolu s Michaelem Kocábem propůjčili svoji tvář. Správu Trendu od dua KK později převzala jiná skupina, která fond vytunelovala.

MMF24

Martin Kratochvíl stále skládá hudbu a hraje jazz s americkým kytaristou Tonym Ackermanem. Autorsky se podílel mimo jiné na deskách Pozorovatelna, Elegie, Hodokvas, Stará známost a Ornament. Složil hudbu k více než pěti stům kreslených filmů a k řadě celovečerních a televizních inscenancí.

Martin Kratochvíl je ženatý. Je otcem dvou dcer a jednoho syna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).