Když před lety přijal francouzský vinař Nicolas Joly moderní způsoby ošetřování révy, učinil tak naštěstí velmi citlivě. Chemická hnojiva používal minimálně a krátce, insekticidy na omezené ploše. Slavnou osmisetletou vinici La Coulee de Serrant od nich uchránil zcela. Brzy od chemie zcela upustil a vrátil se k vinohradnictví po starém způsobu, biodynamickém, jenž je k půdě i révě mimořádně šetrný. Tehdy byl považován málem za blázna. Ekologických vinařů bylo v zemi pomálu, i když metoda sama byla známá od třicátých let minulého století.
To se stalo na počátku osmdesátých let a téměř dalších dvacet let se biodynamické vinařství probouzelo k životu v Česku. Podle obecně platného zvyku jsme - až na jedince - tento způsob hospodaření nejprve „zazdili“, potom váhavě pokukovali po světě, a když jsme nahlédli, kterak se šíří po vinařské Evropě, vrhli se na něj také.
Jedním ze čtyř pionýrů, kteří se ekologickým vinařstvím zabývají už po léta, je člen svazu PRO-BIO, majitel vinařského sklepa EBEN Vlastimil Peřina. Za rok od doby, kdy jsme se s jeho produkty setkali, posunul kvalitu svých vín o další schůdky výše. Vinař pracuje s odrůdami (Malverina, Hibernal, Laurot), které vyžadují minimální nebo vůbec žádnou chemickou ochranu. Právě v nich vidí perspektivu biovinohradnictví a vinařství.
Mezi dvaaosmdesáti vzorky biovín na letošní přehlídce v Pavlově se Peřinův Hibernal výběr hroznů 2006 prosadil na druhé místo v ratingu více než osmdesáti hodnotitelů. Těmi byli všichni návštěvníci akce, šlo tedy o jakýsi hlas lidu. Stejně se vedlo i jeho Laurotu 2006 v pozdním sběru mezi víny červenými.
Hibernal 2006, výběr z hroznů, vinný sklep EBEN Vlastimil Peřina, ekologické vinohradnictví Lednice na Moravě. Zlatožlutý barevný odstín, výsostná čirost a jiskra, tak se víno představí zraku. V nose dominují valéry černého bezu, podložené citrusem a lehkou stopou bylinek. Plné tělo je neseno vyzrálostí, ovocitokořenitými stigmaty, mezi nimiž se projevuji stopově i citrusové vstupy a lehýnký, upozaděný medový nádech. Dlouhý dozvuk je plný, díky uměřeným kyselinám živý a srovnaný do oblé harmonie bez ostrých hran.