Menu Zavřít

Chystá se odvolání šéfa

10. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Česká pošta

EBF24

PRAHA (il) - Neuplynul ani rok od personálního zemětřesení v České poště v režii ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, a už se očekává další. Generální ředitel Karel Kratina, kterého Mlynář jmenoval loni v září, by měl být 15. června odvolán novou šéfkou resortu Danou Bérovou.
Novým ředitelem se má stát současný šéf dozorčí rady Libor Svoboda, jmenovaný rovněž Mlynářem loni v listopadu. Kratina ani Svoboda se k dotazům týdeníku EURO nevyjádřili. Za případným odvoláním Kratiny může být údajně koncepční spor o budoucí strategii podniku, ale také neuzavření dohody mezi Českou poštou a Poštovní spořitelnou ze skupiny ČSOB.
Vladimír Kratina nastoupil do pošty z privátního sektoru, byl generálním ředitelem HVB Bank Czech Republic. Svoboda do dozorčí rady přišel z postu člena představenstva České konsolidační agentury, kam byl jmenován vládou v srpnu 2001. V letech 1997 až 1998 byl náměstkem ministra financí Ivana Pilipa.
Česká pošta, která provozuje 3400 pošt a má zhruba 38 tisíc pracovníků, se řadí mezi největší zaměstnavatele v zemi. Loni hospodařila s čistým ziskem 410 milionů korun. Hovořilo se o přeměně na státní akciovou společnost, ale do současnosti nebyly v tomto směru učniněny ze strany vlastníka žádné kroky. Podle odborníků bude nutné přeměnit liberalizací a změnami v technologiích Českou poštu v moderní obchodní a logistickou organizaci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).