Menu Zavřít

Chystá se Steve ke skoku?

4. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Pixar si může vyjednat novou smlouvu a opustit firmu Disney

Jak nejlépe potopit společnost Walt Disney? Stačí natočit animovaný film s myšákem v hlavní roli. Přesně to dělá Disneyův partner - firma Pixar Animated Studios. Film, který ještě nemá název, je o malém stvoření žijícím v prvotřídní restauraci. Disney k němu - alespoň prozatím - nevlastní žádná práva.

Chystaný příběh o myšákovi je jedním z posledních úderů v celoročním partnerském boji mezi generálním ředitelem firem Pixar a Apple Computers Stevem Jobsem a Michaelem D. Eisnerem, který vede společnost Disney. Jde pochopitelně o peníze. Jobs chce více peněz zejména po sérii komerčně úspěšných kreslených filmů, které Pixar vyrobila pro Disneye, například Příběh hraček (Toy Story), Život brouka (A Bug's Life) a Příšerky s. r. o (Monsters Inc.). Pokud by Jobs nedosáhl nové a lepší dohody, mohl by v roce 2006 se svými talentovanými animátory přejít do jiného filmového studia.

Doba je pro Eisnera velmi nepříznivá, protože je pod značným tlakem, aby znovu oživil Disneyho upovídanou říši. Pixar nechává Disneyovi peníze ze „svých“ postaviček, jako jsou Buzz Rakeťák (Příběh hraček) nebo Flik (Život brouka), jež se využívají v zábavních parcích nebo se prodávají jako hračky. Od uvedení filmů Kráska a zvíře (Beauty and the Beast) nebo Lví král (Lion King) nevytvořila firma Disney na rozdíl od Pixaru žádné megahity. Kdo si například vzpomene na jméno nějaké postavy z filmu Atlantida: ztracená říše (Atlantis: The Lost Empire) nebo Planeta pokladů (Treasure Planet)?

Disneyova dvanáctiletá smlouva s Pixarem vyžaduje, aby Jobsova skupina vyrobila ještě tři filmy, což potrvá do roku 2005. Ale Jobs může začít jednat o nové smlouvě už v polovině února, jakmile dokončí další film - komedii z podmořské říše Finding Nemo (Nález kapitána Nema). Šéfové firem Warner Bros. a Sony Pictures Entertainment již podnikli výpravu do sídla Pixaru v kalifornském Emeryvillu, aby přemluvili Jobse a jeho nejlepšího kreativního manažera Johna Lassetera. Yair Landau, místopředseda Sony, říká: „Naše firma by velice ráda navázala spolupráci s Pixarem.“

To je také hlavní důvod, proč by si měla firma Disney Jobse předcházet. Od roku 1999 byl podíl firmy Pixaru na provozních výnosech 682 miliony dolarů, což podle zprávy firmy Merrill Lynch & Co. představuje 35 procent zisku studií společnosti Disney. Podle nynější dohody se Pixar a Disney rovnoměrně podílejí na částce nejméně 100 milionů dolarů, což jsou výrobní náklady většiny filmů Pixaru. Disney si nechává dvanáct procent hrubých příjmů z filmu za jeho distribuci, a zbylou část si firmy rozdělí napůl.

Disneyovi manažeři nad Jobsovými schůzkami s jinými studii jen mávají rukou a označují je za běžné hollywoodské pózování. Nicméně se zdá, že záměrem šéfa Pixaru je dosáhnout alespoň tak dobrou dohodu, jakou má producent George W. Lucas se studiem Twentieth Century Fox. Lucas hradí všechny náklady na výrobu filmů Hvězdné války (Star Wars) a firma Fox dostává jen šestiprocentní podíl za jejich distribuci. I když je to více riskantní, mohla by firma Pixar se svými 340 miliony dolarů v hotovosti snadno financovat vlastní díla. Jeffrey B. Logsdon, ředitel firmy Gerard Klauer Mattison, poznamenává, že firma Pixar měla z loňského hitu Příšerky zisk 235 milionů dolarů. Jenže kdyby se nemusela dělit, mohla vykázat více než 500 milionů.

Eisner vyslal diplomatický signál a řekl, že dohoda typu Lucas je „možná“. Firmy Disney a Pixar však spolu vždy vedly úporné boje. V roce 2001 se přely, zda se třetí pokračování Příběhu hraček počítá do pěti filmů požadovaných nynější smlouvou Pixaru, jak chtěl Jobs. Firma Disney tvrdila, že se další díl nepočítá - tím by se oddálilo ukončení kontraktu s Pixarem. K výrobě filmu nikdy nedošlo a firmy se ke sporu odmítly vyjádřit.

Před dvěma lety vyvolal Eisner pobouření, když vypovídal před kongresem o internetovém pirátství a upozornil na reklamní kampaň firmy Apple „Rip, Mix, Burn“ (doslova „kopíruj, mixuj a vypaluj“). To Jobse rozlítilo - Eisner se sice omluvil, ale od té doby Jobs většinou jedná s tolerantnějším šéfem Disneyových studií Richardem W. Cookem. I přes tyto záležitosti studia stále manévrují. Aby si Jobs udržel Lassetera, prodloužil mu smlouvu a přidal 1,25 milionu dolarů jako prémii. Na druhé straně firma Disney získala producenta filmu Shrek Johna H. Williamse pro výrobu tří filmů vytvářených počítačovou animací.

CIF24

Někteří hollywoodští analytici se domnívají, že Pixar firmu Disney nepotopí. „Obě strany mají té druhé co nabídnout,“ konstatuje Jeffrey Katzenberg z firmy Dreamworks. To zní sice rozumně, ale není jednoduché, když jsou ve hře silné osobnosti a Hollywood. Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Pavel Makovec, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).