Menu Zavřít

Chytrá jak noha: vědci představili protézu s umělou inteligencí

7. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Nejmodernější technologie a umělá inteligence vstupují i do takových oblastí, jako je protetika. Budoucí protézy se neomezí jen na funkci prosté náhražky chybějící končetiny. Budou reagovat na myšlenky svého nositele. Ukázku bionické protetiky mohli vidět návštěvníci akce Amazon Re:MARS.

Chytrá protetika prochází bouřlivým rozvojem. Již dříve se objevily bionické náhražky pro horní polovinu těla. Nyní byla poprvé představena náhražka nohy s umělou inteligencí. Jejími autory jsou Levi Hargrove a Elliott Rouse z Michiganské univerzity, kteří spolupracovali se Shirley Ryan AbilityLab.

Protéza dolní končetiny vybavená umělou inteligencí si premiéru před publikem odbyla na lasvegaské konferenci Amazon´s Re:MARS. Autoři svůj postup netají a ostatním kolegům dávají možnost výtvor dál posouvat a zlepšovat. Od „open-source“ přístupu si slibují, že vědci budou spolupracovat s pacienty a společně nohu zdokonalovat.

Má se umělá inteligence podílet na správě lidského těla?

Aktuální cena činí 28 500 dolarů (asi 650 tisíc korun) a zahrnuje i počítač Raspberry Pi. Právě ten dodává noze umělou inteligenci, která pracuje se signály a senzorickými údaji o stahování svalů, podle nichž se snaží odhadnout, co chce nositel udělat, a podle toho adekvátně reagovat.

Během lasvegaské prezentace chodil nositel s bionickou nohou po obvodu konferenční místnosti a předváděl schopnosti kovové končetiny. Web Quartz píše, že působil stabilně a jeho pohyb doprovázel charakteristický elektronický zvuk. Později svůj zážitek popsal, že mu noha připadala jako milenka. „Jste intimně vtažen, myslíte na to samé. Je to poklad, radost,“ uvedl.

CIF24

Dále čtěte:

Umělá inteligence tvoří uvěřitelné fake news. Autoři ji chtějí dát k dispozici veřejnosti

Sázka na nesmrtelnost: po faraonech a alchymistech je řada na byznysmenech

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).