Menu Zavřít

Chytrá řešení, která pomáhají snížit spotřebu energie

20. 8. 2018
Autor: Euro.cz

Osobní i nákladní doprava jsou pro města čím dál větší přítěží. Místo přímé cesty stojí řidiči v kolonách a plýtvají palivem a časem, zatímco hledají vhodné parkování. A situace bude čím dál složitější. Dvě třetiny lidstva budou do roku 2030 žít ve městech, varuje OSN. Jak se na takovou situaci připravit?

Chytře.

Nové technologie nabízejí možnosti, jak bojovat proti klimatickým změnám, jak snižovat dopad měst na životní prostředí a optimalizovat energetickou spotřebu. Těmto tzv. chytrým řešením vévodí internet věcí (v anglické zkratce IoT). Jedná se o technologii, která umožňuje strojům, přístrojům, čidlům, senzorům apod. komunikovat mezi sebou a okolím prostřednictvím internetu. To je možné díky datové SIM kartě, která je součástí těchto chytrých zařízení a umožňuje jim přijímat či odesílat datové informace do sítě internetu věcí a zároveň umožňuje jejich vzdálené ovládání, kontrolu či sledování. Díky internetu věcí je možné chytře regulovat spotřebu energií v budovách, kontrolovat pacienty na dálku, vyhnout se zácpám nebo rychle najít parkovací místo.

Jedním z příkladů jsou IoT řešení společnosti Vodafone. Jen v roce 2017 její zákazníci pomocí internetu věcí ušetřili přes dva miliony litrů paliva a 105 MWh, což je v přepočtu více než pět tisíc tun CO2. Takovou uhlíkovou stopu vyplodí 540 aut při cestě kolem rovníku.

Chytrá řešení ale paradoxně nemusejí znamenat vysokou komplexitu.

MMF24

Naopak, praktická aplikace internetu věcí je často velmi jednoduchá, což ukazují i možná řešení v oblasti pouličního osvětlení nebo svozu odpadu. Chytré osvětlení umí například pružně reagovat na množství lidí na daném místě nebo na intenzitu slunečního světla, a optimalizuje tak výkon pouličních lamp. Těchto výhod už využívají města jako Los Angeles nebo Oslo, která prokázala energetické úspory ve výši 60 procent při přechodu na chytré osvětlení. Pro skutečně chytré město je ale technologie jen prostředek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).