Menu Zavřít

CHYTRÝ ŽALOVANÝ JEDNÁ RYCHLE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U S A     v e r s u s     M i c r o s o f t

Před soudem v antimonopolním procesu proti Microsoftu vystoupil minulý týden programátor, který sestavil program sloužící jako podklad žaloby. S jeho pomocí dokázal z operačního systému Microsoft Windows vyjmout internetový prohlížeč stejné firmy a nahradit ho konkurenčním výrobkem.

Už v pondělí řekl počítačový odborník z Princetonské univerzity Edward Felten soudu, že společnost Microsoft využila internet k tomu, aby jeho program znehodnotila. Prostřednictvím světové informační sítě totiž tato firma umožňuje svým zákazníkům, aby operační systém Windows 98 průběžně vylepšovali. Pokud Microsoft odstraní některou nedokonalost systému, nebo vymyslí jeho zlepšení, objeví se po spuštění počítače připojeného na internet rámeček s upozorněním na příslušnou inovaci. Když chce zákazník začlenit změnu i do své verze operačního systému, obrátí se na internetu na zvláštní stránku Microsoftu, zmáčkne tlačítko myši a změna se do Windows automaticky načte.

Microsoft podle Feltenovy výpovědi provedl v operačním softwaru změny, v jejichž důsledku nemohl svědek od 4. prosince s konkurenčním prohlížečem najít výše popsanou speciální stránku. Tím byl údajně Feltenův vlastní program znehodnocen. Předtím ovšem letos v září zástupci Microsoftu příslušný program obdrželi v souladu s pravidly sběru podkladů pro soudní proces.

WT100

Ve středu dal soudce Microsoftu šanci k vysvětlení. Advokáti firmy tvrdí, že společnost žádnou změnu neprovedla, ale neumějí si Feltenův případ vysvětlit. Podle jejich slov jsou na speciální „inovační internetovou stránku Microsoftu instalovány novinky zhruba každých čtrnáct dnů. První byla nainstalována 4. listopadu a prý „lehce pozměněna právě 4. prosince. Podle Microsoftu v druhém případě novinku modifikoval „jediný programátor pracující pod dohledem jiného programátora . Podle oficiálního stanoviska společnosti neměl ani jeden z nich přístup k Feltenovu programu a změny z 4. prosince proto nemohly mít „absolutně žádný vliv na Feltenův program .

Microsoft dále oznámil, že Felten svým programem znehodnotil systém Windows, který pak není schopen spolupracovat se zvláštní internetovou inovační stránkou. Svědek Felten se reakce na výpověď Microsoftu vzdal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).