Menu Zavřít

Čína hodlá vytvořit státní podnik pro provoz plynovodů. Chce zvýšit efektivitu sektoru

26. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čína pracuje na vytvoření státní společnosti pro provoz plynovodů. Chce tak zajistit producentům plynu lepší přístup k infrastruktuře a podpořit využívání tohoto paliva. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) podle zdrojů Reuters jedná o tomto projektu se státními ropnými firmami China National Petroleum Corporation (CNPC), Sinopec Group a China National Offshore Oil. Cílem rozhovorů je stanovit, jaká aktiva by měl nový podnik zahrnovat a jakým způsobem by měl být řízen.

Plán, o kterém se začalo hovořit již před pěti lety, je součástí navrhovaných reforem ke zvýšení efektivity ropného a plynárenského sektoru. V uplynulých dvou letech mu předcházela řada menších kroků, včetně opatření ke snížení přepravních nákladů či k povzbuzení investic do skladovacích kapacit.


Nejbohatší Číňan se po škole ucházel o 30 pozic. Nikde ho nechtěli

 Nejbohatší Číňan Jack Ma


CNPC nyní kontroluje téměř 80 procent čínských plynovodů, druhý největší podíl má Sinopec. China National Offshore Oil je největší provozovatelem terminálu pro dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG).

„Národní plynovodní společnost určitě zajistí producentům plynu lepší a spravedlivější přístup (k infrastruktuře),“ uvedl odborník na energetiku Lin Po-čchiang působící na univerzitě v čínském městě Sia-men. Upozornil nicméně, že jde o komplikovaný a časově náročný projekt zahrnující rozsáhlou restrukturalizaci aktivit v hodnotě desítek miliard dolarů.

ebf - tip - debata

Čína je třetím největším spotřebitelem plynu na světě po Spojených státech a Rusku. Peking hodlá do roku 2030 zvýšit podíl plynu na celkové spotřebě energie na zhruba 15 procent z necelých šesti procent v současnosti. Zemní plyn při spalování vytváří poloviční množství skleníkových plynů ve srovnání s uhlím, napsala agentura Reuters.

Dále čtěte:

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA

Nový nepřítel Číny: Peking zastrašuje akademiky po celém světě

Podle českého vzoru. Čínská CEFC na Slovensku krouží kolem strojíren i fotbalu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).