Menu Zavřít

Čína ve znamení kozy

19. 2. 2015
Autor: Redakce

Čína slaví lunární nový rok (ve znamení kozy), a podle čísel soudě v něm nelze očekávat zázraky, ale spíš nepříjemná překvapení. Po špatných lednových údajích u průmyslové výroby a slabém indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu (v lednu se podle čínského statistického úřadu dostal pod 50) je tady další studená sprcha-výrobní ceny.

Čína je ovšem to, čemu se říká „price-maker“ u mnoha komodit, takže vývoj čínské poptávky má zásadní vliv na světové ceny. Jinak řečeno- slabá čínská poptávka snižuje ceny komodit a Čína si tak pokles cenového indexu doveze, ač jej sama způsobila.

 Index čínských výrobních cen

Čína samozřejmě může přistoupit ke stimulaci poptávky, ale podívejte se na další dva následující grafy. V pololetí loňského roku už celková zadluženost v Číně překročila hranici 250% HDP a dále roste.

Celková zadluženost v Číně

Celková zadluženost v Číně

Pozoruhodné jsou také historky o tom, co dělají čínské municipality, aby udržely ceny stabilní nemovitostí, což je základní zdroj jejich příjmů a kolaterál jejich dluhu. Normálně s nimi manipulují prostřednictvím účasti na aukcích na poptávkové, nikoli nabídkové ceně. Bodejť by ne- představte si, co by se stalo s čínským municipálním dluhem, kdyby seny nemovitostí prudce spadly.

Co se stane s dlužníky při této úrovni zadluženosti obecně, když jejich příjmy porostou pomaleji, než byli zvyklí, a možná neporostou vůbec, zatímco hodnota jejich aktiv, užívaných jako zajištění půjček, poklesne? Je sice hezké, že dluh centrální vlády je nízký, jenže celková „zaúvěrovanost“ Číny je vysoká na poměry rozvíjejících se ekonomik až abnormálně.


Čtěte další komentáře autora:

Tři grafy

Chytré dluhové inženýrství vypadá přece jenom trochu jinak

WT100

Nemocenská

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).