Menu Zavřít

Čína znovu zvýšila povinné minimální rezervy

19. 11. 2010
Autor: profit

Čína dnes nařídila tamním bankám, aby o dalšího půl procentního bodu zvýšily objem povinných minimálních rezerv. K podobnému kroku přistoupila za poslední dva týdny už podruhé.

Foto: Wikipedia

Země se snaží zchladit úvěrovou aktivitu a omezit inflaci, která přesáhla hranici čtyř procent a je nejvyšší za více než dva roky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Nařízení platí od 29. listopadu.

Finanční trhy sledují rychlé zpřísňování měnové politiky v Číně s velkými obavami. Burza v Šanghaji v posledních dnech prochází obrovskými výkyvy, a ovlivňuje tak obchodování v Asii i ve zbytku světa. Jakmile byla zpráva o dalším zvýšení rezerv oznámena, začala oslabovat většina akcií na burzách v západní Evropě.

Povinné minimální rezervy nejsou v Číně jednotné, zpravidla se liší podle velikosti bank, ale mohou být stanoveny i zcela individuálně pro každou banku. Nejvyšší rezervy musejí udržovat největší banky, kde povinné rezervy mohou dosahovat až 19 procent z objemu vkladů.

Peking se obává, že pokud se mu nepodaří zastavit pokračující růst cen, v zemi opět propuknou nepokoje podobné těm, které Čína zažila před dvěma lety. Tehdy se prudce zvyšovaly ceny potravin prakticky v celém světě, což mělo nepříznivé dopady hlavně na nejchudší. To se v Číně mimo jiné týkalo i obyvatel Tibetu.

Míra inflace v Číně v říjnu vystoupila na 4,4 procenta, a dostala se tak nejvýše od září 2008. Ceny výrobců rostou ještě rychleji a meziročně už se zvýšily o pět procent. Čína zatím preferuje zvyšování povinných minimálních rezerv, což je objem přijatých vkladů, které banky musejí držet a neposkytovat je dál jako úvěry. Čína už nedávno sáhla i ke zvýšení úrokových sazeb, což bylo poprvé za tři roky.

CIF24

Čína se jako jedna z prvních vzpamatovala z celosvětové krize, která se v čínské ekonomice projevila pouze zpomalením tempa růstu. Čína tak nyní zůstává jedinou velkou ekonomikou, která je schopna rychle růst. Ekonomika Spojených států nyní roste mnohem pomaleji, západoevropské ekonomiky ještě méně. Čína ale musela v době krize ekonomiku rovněž podpořit, podobně jako vyspělé země.

Analytici nyní očekávají, že Peking přistoupí i k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. K prvnímu zvýšení základních úroků od roku 2007 Čína přistoupila 19. října, analytici se ale neshodují v tom, kdy Peking sáhne k dalšímu zvýšení.

  • Našli jste v článku chybu?