Menu Zavřít

Číňané chtějí dovážet ukrajinské nevěsty

2. 2. 2015
Autor: Euro.cz

Seznamky Směs propagandy a humoru vnesla do čínské diskuse o vážném demografickém problému nečekaný impulz. Dvacátého ledna oznámil čínský Národní statistický úřad, že v zemi žije 701 milionů mužů, ale jen 667 milionů žen.

Celkový deficit 34 milionů žen je navíc podle úřadu nejcitelnější v kategorii pod 30 let, tedy ve věku ideálním pro zakládání rodiny. Zatímco celosvětový průměr registruje na 100 narozených dívek 105 chlapců, v Číně se na týž počet žen narodí hned 115 budoucích mužů.

Za nějaké čtvrtstoletí tak bude téměř patnáct procent Číňanů marně hledat nevěstu – a s ní i možnost zachování vlastních genů.

Vládní deník Beijing News na zprávu o dva dny později reagoval s necharakteristickým lehkým humorem. Upozornil například, že je to výborná zpráva pro gaye; a kromě toho navrhl masový import žen z Ukrajiny. „Ekonomiku mají mizernou, ale ženy nádherné,“ napsal list.

Zjevně žertem míněná výzva však nečekaně zabrala. Jak napsal americký časopis Foreign Policy, v minulém týdnu se na internetu objevilo hned několik firem, které za poplatek nabízejí seznámení právě s Ukrajinkami (obvykle ve výši jednotek dolarů za kus nebo desítek dolarů za roční paušál).

WT100

Takovému vývoji napomáhají – kromě zmiňovaného neutěšeného stavu ukrajinské ekonomiky – dvě skutečnosti. Zaprvé právě ukrajinské ženy se nejčastěji objevují na serverech nabízejících možnost seznámení (mnohdy se ovšem jedná o podvod s konečným cílem třeba phishingu). Zadruhé, ukrajinské ženy jsou v zahraničí ceněny vysoko.

Například cestovatelská publikace Traveler’s Digest vyhodnotila v roce 2013 Ukrajinky jako nejpřitažlivější ženy světa před Švédkami a Newyorčankami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).