Menu Zavřít

Čínská CEFC převzala žďárskou strojírnu Žďas

10. 8. 2016
Autor: ČTK

Čínská společnost CEFC dnes dokončila převzetí strojírenského a metalurgického podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou s 2500 zaměstnanci. Zároveň získala dceřinou firmu žďárského podniku TS Plzeň a majoritní podíl ve firmě Žďas SGS se sídlem v Německu. Majoritní podíl Žďasu držely od roku 2002 slovenské Železiarne Podbrezová.

„Máme velký zájem udržet stávající rozsah výroby a zaměstnanosti a dále rozvíjet potenciál, jaký strojírenská produkce společnosti Žďas a její dceřiné firmy TS Plzeň má,“ uvedla dnes výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá. Ve Žďasu a její dceřiné firmě se stane předsedkyní představenstva. Předsedou dozorčí rady bude v obou podnicích nově Jiang Bingsi, výkonný ředitel CEFC Group.

Akvizice Žďasu byla podle ředitele komunikace CEFC Pavla Bednáře potvrzena 30. března v Praze, následně byly vypořádány všechny právní náležitosti a transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dnešní valná hromada společnosti Žďas podle Bednáře konstatovala splnění podmínek pro vypořádání této transakce a společnost CEFC převzala sto procent akcií Ždasu.

Převzetí Žďasu spadá do investiční strategie CEFC v Evropě, v níž je jednou ze stěžejních oblastí průmysl. Žďas bude spadat pod divizi průmyslu evropského holdingu CEFC. Nový strategický investor uvedl, že chce posílit postavení Žďasu na evropských i světových trzích a zvýšit podíl jeho exportu. Spojení s CEFC by mělo žďárskému podniku usnadnit hledání příležitostí na čínském a jiných asijských trzích.

WT100

Žďas, a.s., patří k významným českým výrobcům v těžkém strojírenství. Vyrábí tvářecí stroje, kovací lisy, zařízení na zpracování kovošrotu a válcovaných výrobků i odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl. Vloni vyvezl za hranice přes polovinu produkce. Za své výrobky, služby a zboží Žďas minulý rok v součtu utržil 2,86 miliardy korun, meziročně o čtyři procenta méně. Jeho zisk po zdanění činil 57,6 milionu korun proti 65,2 milionu za rok 2014. Uvádí to výroční zpráva Žďasu za rok 2015 uložená ve Sbírce listin.

Společnost CEFC China Energy Company Limited je šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblastech financí, energetiky a průmyslu. Zastoupení má v řadě zemí, kupříkladu v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku a Rusku. Českou republiku si CEFC vybrala jako hlavní sídlo evropských aktivit. V ČR už je mimo jiné majoritním vlastníkem skupiny Pivovary Lobkowicz, v níž je i jihlavský pivovar. CEFC má rovněž podíl v leteckém dopravci Travel Service a investovala v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Média. Drží také většinový podíl fotbalového klubu Slavia Praha.

Čtěte dále:

Pivovary Lobkowicz zcela ovládnou Číňané

Dohodnuto. AC Milán nejdražší čínskou fotbalovou akvizicí

Řecký výprodej pokračuje. Číňané ovládli největší přístav

Pivo Lobkowicz (Autor: Viktor Fiala, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

  • Našli jste v článku chybu?