Menu Zavřít

Čistí kapitál

24. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Raiffeisenbank

MMF24

PRAHA (vlp) - V odlišném postavení, co se týče krytí rizikových aktiv vlastním kapitálem, jsou v současné době dvě tuzemské retailové banky. Zatímco GE Money Bank disponuje vlastním kapitálem ve výši přibližně dvanáct miliard korun a její kapitálová přiměřenost dosahuje 30 procent, kapitálová přiměřenost Raiffeisenbank činila na konci třetího čtvrtletí loňského roku 9,4 procenta. Nachází se tedy těsně nad osmiprocentní hranicí stanovenou Českou národní bankou.
Americká banka disponuje značným objemem prostředků pro krytí půjček mimo jiné proto, že své vysoké zisky neodvádí mateřskému koncernu. Na konci třetího čtvrtletí loňského roku evidovala nerozdělený zisk ve výši 7,6 miliardy korun. Raiffeisenbank odvádí formou dividend sice jen deset procent svých výnosů, ty jsou však mnohem nižší. Vedení Raiffeisenbank proto muselo vyřešit jak zajistit prostor pro další růst objemu úvěrů. Jen v loňském roce výše půjček narostla o 32 procent, značnou dynamiku banka očekává i v letošním roce. Jednala o navýšení kapitálu s Raiffeisen International Bank Holding, prostředky mateřské instituce jsou však určeny především na dalších expanzi skupiny na východ. Raiffeisenbank by je získala pouze za předpokladu, že by zajistila vyšší návratnost kapitálu než východoevropské dcery.
Hlad tuzemských firem a spotřebitelů po úvěrech tedy nakonec pomůže uspokojit vyčištění vlastního kapitálu o část rizikových aktiv. „Ve druhé polovině března letošního roku jsme společně s Raiffeisenbank Polska dokončili první sekuritizaci bankovního portfolia ve střední a východní Evropě. Po prozkoumání možných variant byla zvolena forma syntetické sekuritizace, při které banka odprodává investorům kreditní riziko portfolia bankovních úvěrů prostřednictvím kreditních derivátů. Aranžérem se stala Dresdner Kleinwort Wasserstein společně s Raiffeisen Zentralbank a transakce se významně zúčastnil i Evropský investiční fond. Celkový objem sekuritizovaného portfolia je 450 milionů eur, přičemž odhadovaná průměrná splatnost transakce činí sedm let. V portfoliu je řádově 1200 úvěrů poskytnutých zhruba 950 českým a polským malým a středním firmám,“ řekl týdeníku EURO člen představenstva banky Martin Bláha s tím, že operace ukázala velmi dobrou strukturu rizik banky. Kapitálová přiměřenost banky díky této operaci stoupne přibližně o procento.
Na bankovním trhu je Raiffeisenabank skutečně první, která tento právně i technicky náročný proces financování vyzkoušela, primát u finančních nebankovních institucí však patří splátkové společnosti Home Credit. Ta v roce 2003 vydala v Nizozemsku obligace v objemu dvou miliard korun. „Rovněž jsme zvažovali tento typ sekuritizace, při kterém se oproti pohledávkám vydají obligace. Nakonec se však jako výhodnější ukázala varianta, kterou jsme zvolili,“ upřesnil Bláha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).