Menu Zavřít

CITIBANK: 22032193

11. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Americké konto Vladimíra Železného předmětem dalšího sporu.

Od roku 1995 dostali Vladimír Železný a jeho čtyři společníci z firmy CET 21, která drží licenci na vysílání televize Nova, od americké společnosti Central European Media Enterprises celkem 30,055 milionu dolarů (viz tabulka). Přepočteno v ;kursu 35,50 Kč za dolar to znamená, že CME vyplatila Železnému a spol. jednu miliardu a sedmdesát milionů korun. Přehled plateb, jež Američané předložili týdeníku EURO, zahrnuje jednak výplaty manažerských odměn, ale i splátky za odkoupen í podílů CET 21 a společnosti NOVA Consulting v ČNTS. Ta nyní patří z 99 procent Američanům (CME) a zatím vysílá naprostou většinu pořadů TV Nova. Právě z čela ČNTS byl 19. dubna Železný odvolán (EURO 17/99), což odstartovalo ote vřenou válku o ovládnutí této soukromé televizní stanice.

Celková vyplacená částka (1,055 miliardy Kč) se přitom nápadně přibližuje ceně, za kterou přesně před dvěma lety prodal maďarský stát desetiletá práva k využívání dvou televizních licencí. Maďaři tehdy od dvou společností vyinkasovali za každou z těchto licencí osm miliard forintů, což je podle současného kursu dvakrát 1,2 miliardy korun. CET 21 ovšem v roce 1993 získala dvanáctiletá práva k využívání české televizní licence zdarma.

Nepominutelné závazky.

Američané nyní tvrdí, že peníze zaplatili za právo výlučně využívat licenci v držení CET 21. Železný kontruje tím, že by exkluzivitu nikdy neprodal. Už když v roce 1997 nakupoval podíly v CET 21, říkal, že šedesátipr ocentní většinu nekupuje pro Američany, kteří mu na tuto transakci poskytli peníze, ale pro sebe. „Rezolutně se ohrazuji proti spekulacím, že uvažuji o koupi podílů v CET 21 ve prospěch americké společnosti CME. (…) Podíly chci jen pro sebe, uvedl Železný v rozhovoru pro Lidové noviny ze 4. ledna 1997.

Ve smlouvě o „půjčce 4,7 milionu dolarů se však Železný zavázal, že jako majoritní vlastník CET 21 nebude jednat proti zájmům CME. Tato dohoda byla sice pozdějším dodatkem zrušena, respektive označena za naplněnou, ale k podobnému závazku se Železný upsal i později ve smlouvě o prodeji 5,8procentního podílu společnosti NOVA - Consulting v ČNTS.

Právě tento závazek je nyní předmětem sporu u mezinárodní arbitráže v Amsterdamu. Tím, že Vladimír Železný „lanaří současné zaměstnance ČNTS do společnosti CET 21, například zcela jasně porušuje podmínky smlouvy o od koupení podílu NOVA - Consulting v ČNTS, podle níž mu CME již vyplatila více než 23 miliony dolarů na jeho konto v Živnostenské bance.

Má dáti, dal?

Američané navíc minulý týden upozornili české úřady na to, že Vladimír Železný možná z mnoha finančních transakcí uskutečněných mezi jeho osobou a CME nezaplatil daně. Jen v letech 1995 až 1998 inkasoval za své konzultační sl užby ve prospěch CME bezmála půl milionu dolarů. Ty mu Američané zaslali na jeho konto vedené v newyorské Citibank pod číslem 22032193.

O dalších možných daňových povinnostech Vladimíra Železného hovoří interní zpráva vypracovaná letos auditorskou společností Deloitte & Touche. Ta uvádí, že Železný si v letech 1995 a 1996 pořídil celkem sto tisíc akcií CME, které získal po dvaceti centech za kus. Obratem ruky je však prodal. Investoval tak dva cet tisíc dolarů, aby na burze zinkasoval zhruba 2,2 milionu dolarů.

CIF24

V závěrečném shrnutí pak auditoři vypočítali celkovou výši potenciální daňové povinnosti Vladimíra Železného. Ta se v sedmi položkách pohybuje v desítkách milionů korun. Podle auditora by však měla Železným ovládaná společnost CET 21 odvést da ň i z tržní hodnoty svého kdysi jedenáctiprocentního podílu v ČNTS, čímž by se daňová povinnost vyšplhala do řádu stovek milionů korun.

Tyto informace označuje Železný za snahu CME odpoutat pozornost veřejnosti k zástupným problémům. Do naší uzávěrky však neodpověděl na dotaz týdeníku EURO, zda daně zaplatil, či nikoli.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).