Menu Zavřít

Clintonová s Trumpem si už nevydechnou. Bojují o každého voliče

5. 11. 2016
Autor: ČTK

Kampaň před prezidentskými volbami ve Spojených státech vstoupila do samého vrcholu, demokratka Hillary Clintonová a její republikánský sok Donald Trump i dnes křižují napříč USA, aby v nerozhodnutých státech oslovili co nejvíce voličů. Na pomoc Clintonové, kterou aktuální průzkumy veřejného mínění favorizují, přispěchali i její manžel a někdejší prezident Bill Clinton či dcera Chelsea, v kampani ji podporuje i její někdejší rival ze stranických primárek Bernie Sanders.

Trump dnes kampaň zahájil na Floridě, kde zopakoval své dřívější prohlášení, že Clintonová nemá pro prezidentskou funkci dostatek energie. Rovněž ujistil, že zruší zdravotní reformu prezidenta Baracka Obamy, kterou republikáni kritizují. V Trumpově programu na víkend je mimo jiné Severní Karolína, Nevada, Colorado, Iowa či Pensylvánie, což jsou všechno státy, které podle předvolebních průzkumů ukazují na vyrovnané souboje. Tyto státy tak budou patřit k těm klíčovým, neboť o budoucím prezidentovi se rozhodne právě zde.

Burcovat voliče Trumpovi pomáhá i jeho kandidát na viceprezidenta Mike Pence, který si na víkend vyhradil Michigan, Virginii, Floridu či New Hampshire. Dnes již vystoupil ve Wisconsinu, kde společně s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem vyzvali voliče, aby dali hlas Trumpovi.

Nabitý program má i Clintonová, která se stejně jako její republikánský rival zaměřila na zatím nerozhodnuté státy. Na Floridě navštívila kubánskou čtvrť a poté v Pembroke Pines nedaleko Miami přislíbila, že bude prezidentkou všech, i těch, kteří ji volit nechtějí. Později v Pensylvánii ji na pódiu podpoří zpěvačka Kate Perryová a zpěvák Stevie Wonder. Za Clintonovou se dnes postaví i zpěvák Jon Bon Jovi, který se zúčastní floridského předvolebního shromáždění Tima Kainea, demokratického kandidáta na viceprezidenta.

Očerňování a kritika

Clintonová se může opřít o podporu administrativy dosluhujícího demokratického prezidenta Baracka Obamy, který již v posledních dnech v rámci kampaně veřejně vystoupil. Viceprezident Joe Biden dnes do programu zařadil Pensylvánii, Sanders Iowu a Colorado a Bill Clinton stejně jako Chelsea Clintonová Severní Karolínu.

Kampaně obou táborů v samotném závěru nadále pokračují ve vzájemném očerňování a kritice. Clintonová i Trump jsou v tomto směru velmi aktivní především na internetu, kde sčítají a připomínají přešlapy protistrany.

Americká média nadále informují a rozebírají aféry kandidátů a různá obvinění proti nim. Agentura AP dnes informovala o tom, že Trumpova nynější žena Melania, původem Slovinka, v USA pracovala v 90. letech ještě před získáním příslušného povolení, tedy jen na turistické vízum.


Jak vypadají poslední průzkumy? Clintonová drží náskok


Americká média nadále informují a rozebírají aféry kandidátů a různá obvinění proti nim. Agentura AP dnes informovala o tom, že Trumpova nynější žena Melania, původem Slovinka, v USA pracovala v 90. letech ještě před získáním příslušného povolení, tedy jen na turistické vízum.

Proti Clintonové čerpají média důvěrné informace z uniklých e-mailů, které zveřejnil portál WikiLeaks. Novou informací z nich je například to, že nadace Clintonových získala milion dolarů (24,5 milionu korun) od Kataru v době, kdy Hillary zastávala funkci ministryně zahraničí.

Náskok Clintonové

Clintonová se sice stále potýká se skandálem kvůli používání soukromého e-mailu pro pracovní účely v době ministrování, podle průzkumů ale utrpěné ztráty popularity z konce října, kdy Federální úřad pro vyšetřování informoval Kongres o prověřování nově objevené elektronické pošty, opět dohání.

WT100

Podle celostátní ankety televize Fox News má Clintonová náskok dvou procentních bodů, volilo by ji 45 procent respondentů, zatímco Trumpa pouze 43 procent. Podle průzkumu listu The Washington Post a televize ABC News činí náskok Clintonové čtyři procentní body a podle ankety agentury Reuters a společnosti Ipsos dosahuje pěti procentních bodů. Dnes zveřejněná sondáž McClatchy/Marist ukázala, že Clintonová s 44 procenty vede nad Trumpem o jeden procentní bod, v září to přitom bylo o šest procentních bodů.

Skutečnou šanci na vítězství zpravidla lépe než celostátní průzkumy ukazují projekce rozložení hlasů takzvaných volitelů, jichž je potřeba k vítězství získat nejméně 270. I v nich si lépe vede bývalá ministryně zahraničí, která má například podle projekce televize CNN relativně jistou podporu 268 volitelů, zatímco Trump 204. Dalších 66 hlasů je ve státech, o něž se povede největší boj, mezi nimiž figurují Florida, Severní Karolína, Arizona či Nevada. Server RealClearPolitics, který průměruje veřejně publikované průzkumy z jednotlivých států přiřkl Clintonové jistotu 216 volitelů a Trumpovi 164, bojovat se podle jeho propočtů bude o 158 hlasů.

Čtěte dále:

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Trump prohrál s Clintonovou. V souboji o volební peníze


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).