Menu Zavřít

ČMSS zvýšila zisk na 1,2 miliardy, také díky nižší tvorbě opravných položek

13. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) loni vykázala čistý zisk 1,18 miliardy korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. K zisku mimo jiné přispěla nižší tvorba opravných položek k úvěrům.

„Za tímto hospodářským výsledkem jsou především stabilní obchodní výsledky. K nárůstu zisku přispěla i nižší tvorba opravných položek, naše úvěrové portfolio je nadále velmi kvalitní,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

WT100

Čisté úrokové příjmy kvůli prostředí nízkých úrokových sazeb meziročně klesly o čtyři procenta na 2,47 miliardy korun. Příjmy z poplatků se snížily o tři procenta na 600 milionů korun. K růstu zisku naopak přispěla nižší tvorba opravných položek, která dosáhla 251 milionů korun. „Úvěrové portfolio ČMSS tak nadále zůstává velmi kvalitní s podílem klasifikovaných pohledávek pod dvěma procenty,“ uvedla spořitelna.

Chcete hypotéku? Spočítejte si její výši na webu Finance.cz

ČMSS
Českomoravská stavební spořitelna je největší stavební spořitelnou v České republice, její celková aktiva ke konci roku 2016 činila 149,5 miliardy korun.

Spořitelna vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv o stavebním spoření. Aktuálně má zhruba 1,3 milionu klientů.

Akcionáři ČMSS jsou ČSOB s 55 procenty a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG s 45procentním podílem.

Dále čtěte:

Rekordní rok hypoték: Češi si půjčili přes 200 miliard

Úvěry u stavebního spoření stouply o tři procenta, překonaly hranici 50 miliard

Češi dluží více: bankovní úvěry v listopadu stouply na 3 biliony


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).