Menu Zavřít

ČNB povolila první fond kvalifikovaných investorů

4. 7. 2007
Autor: Euro.cz

UTIS

CIF24

Na začátku července bylo Českou národní bankou (ČNB) uděleno první povolení k činnosti investičního fondu kvalifikovaných investorů, jež není součástí žádné bankovní skupiny, a to akciové společnosti UTIS uzavřený investiční fond. Znamená to, že v oblasti subjektů kolektivního investování nastal po novele příslušného zákona z roku 2006 dlouho očekávaný okamžik. Stalo se tak po mnoha měsících teoretických diskusí, konferencí a diskusních panelů na téma „Možnosti fondů kvalifikovaných investorů“.
Jedná se o možnost, kdy kterýkoliv nebankovní subjekt může takový fond založit, investovat do něj a jeho veškeré investice budou zdaněny jen pětiprocentní sazbou. Nově vzniklý fond kvalifikovaných investorů se hodlá zaměřovat na akviziční činnost a development menších realitních objektů na území České republiky. Investiční fond UTIS dle informací týdeníku EURO založilo několik byznysmenů v čele s významným českým podnikatelem Jakubem Jurajdou. Jde o první fond kvalifikovaných investorů mimo bankovní skupiny v Česku a zároveň o první samosprávný investiční fond kvalifikovaných investorů u nás vůbec. O založení těchto fondů v ČR usiluje mnoho žadatelů, nicméně ČNB doposud všechny (asi deset) odmítala.
„Současně bylo prokázáno, že i přes některá úskalí v procesu licenčního řízení daná legislativními omezeními a nedostatky zákona o kolektivním investování je existence těchto licencovaných subjektů životaschopná a investiční fondy kvalifikovaných investorů mohou sloužit původně zamýšlenému účelu. Je zapotřebí zmínit pozitivní a vstřícný přístup regulátora ČNB, která se v několikaměsíčním procesu licencování vždy snažila se zakladateli a jejich právními poradci najít společně akceptovatelná řešení právních problémů, jež byly ve většině případů způsobeny shora uvedenými nedostatky v zákonu o kolektivním investování. Věříme, že příklad inspiruje další investory a ČR dokáže nejen zastavit odliv tuzemských finančních prostředků do zahraničních fondů domicilovaných v Irsku či Lucembursku, ale do budoucna se stane potenciálním konkurentem těmto vyspělým fondovým jurisdikcím,“ řekl týdeníku EURO Jan Petřík, společník právní kanceláře Brzobohatý Brož & Honsa, která poskytovala zakladatelům fondu UTIS komplexní právní poradenství ve spolupráci s poradenskou firmou pro oblast interního auditu Compllex.

  • Našli jste v článku chybu?