Menu Zavřít

ČNB překvapila

7. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Úrokové sazby

MMF24

Bankovní rada ČNB minulý čtvrtek snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba klesla na historicky nejnižší hodnotu 0,75 procenta. Ekonomové snížení sazeb neočekávali. Naposledy centrální banka uvolnila měnovou politiku loni 16. prosince, kdy byla dvoutýdenní repo sazba snížena rovněž o čtvrt procentního bodu na jedno procento.
„Z hlediska kurzu koruny je nyní významnější vývoj averze vůči riziku na globálním trhu, nicméně nečekané snížení sazeb by mohlo rozkolísanost koruny ještě zvýšit. Chování ČNB skutečně v poslední době nepostrádá moment překvapení,“ reagoval na snížení sazeb analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
Rozhodnutí členů bankovní rady bylo překvapením i pro analytika Lukáše Buříka ze společnosti AWD. „Můžeme se jen dohadovat, co bylo hlavním motivem pro tento překvapivý krok. Částečný podíl viny má zřejmě situace kolem Řecka,“ tvrdí Buřík. Podle něj však nebudou mít nižší sazby velký dopad na úročení bankovních produktů.
Důvodem ke snížení sazeb by částečně mohla být nová inflační prognóza ČNB, která byla snížena z 2,1 na 1,8 procenta. Centrální banka rovněž počítá s dalším posilováním české měny vůči evropské na letošních 25,3 koruny za euro a v příštím roce až na 24,9 koruny za euro. Odhad růstu HDP v letošním roce ČNB ponechala na 1,4 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).