Menu Zavřít

ČNB: Veřejné finance budou příští rok v přebytku

6. 5. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Veřejné finance by měly být podle odhadů České národní banky příští rok v přebytku. Z letos odhadovaného deficitu 0,1 procenta hrubého domácího produktu by se měly dostat do přebytku 0,5 procenta HDP, tedy zhruba 22 miliard korun.

Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu 0,4 procenta HDP. Česko tak bylo v rámci Evropské unie mezi šesti nejlepšími zeměmi. EU požaduje deficit pod třemi procenty.

Ministerstvo financí počítá v aktualizované verzi Konvergenčního programu, který bude ve středu projednávat vláda, s poklesem deficitu veřejných financí z letos plánovaných 0,6 procenta na 0,5 procenta HDP příští rok. Na této hodnotě by deficit měl podle odhadu úřadu setrvat i v letech 2018 a 2019.

Přečtěte si, jak hodnotí své působení ve funkci guvernér ČNB:

Miroslav Singer: Intervence nás dostaly na špičku

 Miroslav Singer

Klesat by měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl jeho podíl k HDP činit 40,6 procenta HDP, příští rok by to mělo být 39 procent. Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by ale dluh měl podle odhadů ČNB růst.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,3 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 3,4 procenta. V předchozí únorové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,7 procenta a v roce 2017 o tři procenta.

CIF24


Čtěte dále:

ČNB měnovou politiku nezměnila, zhoršila odhad letošního růstu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).