Menu Zavřít

Co by kamenem dohodil

27. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Otec a syn Baumgartnerovi neopouštějí tradiční způsob pěstování

Znojemsko a dolnorakouská oblast Weinviertel jsou si tak blízké, že na mnoha místech můžete, procházejíce se vinohrady, nepozorovaně přejít hranici. Neradím vám, abyste tak činili, ovšem návštěvu rakouského příhraničí doporučuji. Už proto, abyste poznali, jak v podmínkách shodných s těmi u nás pracují tamní vinaři.
Zastavíme se u jednoho, který se svým způsobem vymyká obvyklým v kraji panujícím úzům. Po generace - mám za to, že je jich už třináct - hospodaří na vinohradech v okolí obce Unter-Markersdorf. Z pozice drobného vinaře se za ta staletí vypracoval na skutečně významného dodavatele. Hlavním jeho programem je příprava kvalitních vín základní kategorie, která dále slouží jako výchozí surovina pro přípravu sektů.
Masová produkce však není důvodem, pro který jsme se zde zastavili. Vedle milionů litrů jakostních vín připravených z vlastních i vykoupených hroznů se otec a syn Baumgartnerovi pustili do produkce lahvových vín vyšších jakostních zařazení. Přitom je třeba zmínit ojedinělý a jinde nevídaný přístup, který zde nastolili. V opozici ke všem ostatním trendům, které panují v rakouském vinařství a vlastně i mimo ně, nepokušejí se o žádné převratné postupy, neopouštějí tradiční způsob pěstování. Dokonce ani neumenšují počet pěstovaných odrůd tak, jak „je v kraji zvykem“. Každý keř má takovou potenci, aby uživil všechny hrozny, které na něm vykvetou, proč tedy redukovat? To je jedna z myšlenek vinohradnické filozofie domu Baumgartner. Nebo jiná: Nemůžeme mít každý rok jen stoprocentní vína. Ovšem v široké skladbě odrůd se vždy najde nějaké nadprůměrné. A ta ostatní nemusí z vinohradu zmizet jen proto, že zrovna jim se tu ne ideálně daří. Snažíme se ale, abychom v celém záběru pěstovaných odrůd (je jich sedmnáct či osmnáct – pozn. autor) nabídli optimální vína v nejlepších dosažitelných kategoriích jakosti. Že se zde dobře daří i červeným, dokazuje dnešní nabídka.

Blauer Portugieser 2004, Qualitätswein

je v pravém slova smyslu hravým, veselým vínem. Středně „těžká“ barva rubínu s fialovými odlesky, žhoucí jiskra a brilantní čirost. To jsou první patrné průvodní znaky tohoto portugalu. V nose potěší široký ovocitý buket ozvláštněný prvky drobných lučních květin s převahou fialek. Chuť je lehká a příjemná, odrážejí se v ní aspekty „nosu“. Přehršel tónů tmavého ovoce, hladká a veskrze líbivá je v konci, v samém dozvuku oživena špetkou taninů. Víno nepříliš hloubavé, o to více potěšující a veskrze radostné.

WT100

Zweigelt 2003 Qualitätswein.

V barvě nepatrně „přituhlo“, v temnějších tónech se objevují antukové ostrůvky. V buketu, ne už tak mazlivém, se vedle ovocito-vanilkových záběrů objeví trochu drsnější chlapáčtější prvky dřeva. Chuť začíná vesele pikantními třešňovo-višňovými variacemi, ke kterým se postupně přidávají hořčinky, které vínu dodávají obmyslnější projev. Není tolik hladké, ale důraz dřevitých prvků je podporován ovocem, takže výsledný dojem dlouhého odeznění nevyznívá nijak nepříznivě. Zweigelt se drží v rovině příjemných, dobře pitelných vín.

  • Našli jste v článku chybu?