Menu Zavřít

Co dělí Čechy od peněz z EU

3. 5. 2004
Autor: Euro.cz

VÍCE PŘIPRAVENÝCH ŽADATELŮ BUDE AŽ V LETECH 2005 A 2006 Od ledna 2004 můžeme čerpat peníze z Evropské unie. Teoreticky tomu nic nebrání. Prakticky existuje ještě celá řada překážek.

VÍCE PŘIPRAVENÝCH ŽADATELŮ BUDE AŽ V LETECH 2005 A 2006

Od ledna 2004 můžeme čerpat peníze z Evropské unie. Teoreticky tomu nic nebrání. Prakticky existuje ještě celá řada překážek.

Od května začíná platit nový zákon o zadávání veřejných zakázek a tzv. „NATURA 2000“, což jsou podmínky stanovující čerpání peněz zEU. Přestože je možné čerpat hned od května 2004, objem celkově využitých prostředků bude v roce 2004 asi poměrně malý.

PRVNÍ VÝZVY, ALE…

Proč tomu tak je? Především se zpozdila ministerstva v přípravě programových dokumentů. Toto zpoždění je poměrně úspěšně doháněno. V květnu začínají být skutečně vyhlašovány první výzvy programů. První bude pravděpodobně Ministerstvo pro místní rozvoj s výzvou na regionální projekty měst, obcí i podnikatelů, např. v oblasti cestovním ruchu. CzechInvest a MPO vyhlásí programy v rámci Operačního programu průmysl a podnikání. Dále bude možné předkládat projekty v oblasti infrastruktury životního prostředí na Ministerstvo životního prostředí a určitě bude následovat i výzva pro rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství Ministerstva zemědělství. Snad jen grantová schémata, např. pro neziskové organizace pro oblast rozvoje lidských zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí, na sebe nechají čekat až do září 2004. Zkrátka je jisté, že během prázdnin bude otevřena většina programů pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU. V čem je tedy problém? Zásadním problémem je fakt, že od vyhlášení výzev programů bude stanovena lhůta 60-90 dní na předkládání projektů. Dodnes však vůbec nejsou známa pravidla, podle kterých mají žadatelé své žádosti připravovat. Zkušené poradenské firmy, které předkládaly projekty v programech PHARE, ISPA a SAPARD, dokáží pravidla předvídat, ale určité - často i zásadní - změny v pravidlech jistě nastanou. Samotné řídicí orgány jednotlivých programů manuály pro napsání projektů teprve tvoří a dodnes například není zřejmé, jaké budou přijatelné výdaje projektů, jak bude vypadat projektová žádost či jakým způsobem bude muset být dokladované spolufinancování žadatele. Tyto manuály sice měly vzniknout do konce dubna, ale některá pravidla a hraniční situace se budou řešit až „za pochodu“ během předkládání prvních projektů.

EBF24

SPĚCH NAHRÁVÁ PORADCŮM Další projekty vyřadí pravidla, že projekt musí mít v době svého předložení již platné stavební povolení či minimálně územní rozhodnutí, musí mít věrohodně doložený způsob spolufinancování žadatelem, nebo že již vynaložené náklady nemohou být zpětně proplaceny. Překážkou může být také to, že žadatel musí projekt nejprve předfinancovat a teprve poté mu bude proplacen příspěvek EU formou refundace (je však možné hradit iukončené etapy projektu). To vše neznamená, že o peníze ze strukturálních fondů EU nebude zájem. Příspěvek ve výši 35 až 75 procent nákladů projektu jistě není nezajímavý. Nicméně část žadatelů prostě z důvodů nemožnosti dodržet velmi formální pravidla programů nebude na podání projektů připravena. O to vyšší budou šance žadatelů, kteří stihnou předložit projekt již na konci prázdnin, kdy jsou uzávěrky prvních výzev programů. Spěch při předkládání projektů bude často vyžadovat přítomnost zkušených poradců. Je třeba pečlivě vybírat poradce zejména podle doby jejich historie a zkušeností s předvstupními finančními nástroji PHARE, ISPA , SAPARD i referencí z úspěšných projektů v minulosti. KONKURENCE POROSTE**

Podle našeho odborného názoru všechna tato fakta znamenají, že v roce 2004 budou čerpány prostředky EU zejména na velké dopravní projekty a projekty v oblasti životního prostředí, kdy žadatelem bude přímo stát či jeho organizační jednotky. Pro podniky, obce a neziskové organizace bude v roce 2004 vyhlášena zpravidla pouze jedna výzva a uspějí pouze ti nejlépe připravení s napsanými projekty, vyřízenou stavebně-technickou dokumentací a zajištěným spolufinancováním. V letech 2005 a 2006 již bude výzev programů více a připravených žadatelů bude daleko větší počet. Pro potenciální žadatele je důležité dobře se orientovat ve velkém množství strukturálních podpor EU. Dnes již k tomuto účelu slouží také několik kvalitních vyhledávacích portálů na internetu, např. www. Subvence.cz a www.Businessinfo.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).