Menu Zavřít

Co je pro zuby horší než Cola? Obyčejný džus

11. 6. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Pokud by si člověk měl vybrat mezi kolou a džusem, jako zdravější variantu by pravděpodobně zvolil druhý jmenovaný nápoj. Pro chrup je však právě džus hotovou pohromou.

Vynecháme-li obyčejnou vodu, jako jeden z prvních zdravých nápojů asi člověka napadne džus. Je to však omyl. Kromě toho, že obsahuje příliš velké množství sacharidů, je i velmi škodlivý pro zuby.

Tvrdá, ale ne nesmrtelná

Ač je zubní sklovina nejtvrdší tkáň v těle, není nesmrtelná. Poškodit ji může konzumace kyselých nápojů, třeba džusu. Tou totiž dochází k erozi skloviny. Jde o nevratnou ztrátu tvrdé zubní tkáně v důsledku opakovaného kontaktu s kyselými látkami s velmi nízkým pH(1-3). „Laicky řečeno, jedná se o ztrátu skloviny, eventuálně i zuboviny v důsledku dlouhodobě kyselého prostředí v ústech a následným mechanickým poškozením, například špatnou technikou čištění zubů příliš tvrdým kartáčkem,“ vysvětlil pro Euro.cz stomatolog a předseda Oblastní stomatologické komory v Praze 10 Martin Res.

Džus versus Cola či čaj

Ač se to na první pohled může zdát paradoxní, z hlediska stavu zubů může být třeba démonizovaná Coca-Cola méně škodlivá než iontové a energetické nápoje, ovocné šťávy nebo právě džus. Například v laboratorních testech provedených nizozemskou spotřebitelskou organizací Consumentenbond dopadl džus a energetický nápoj z hlediska vlivu na erozi zubní skloviny úplně nejhůře. V intenzitě eroze dopadl hůře než obávaná Coca-Cola nebo průmyslově vyráběný ledový čaj.

Pijete džus?

Čištění zubům škodí?

„Džus je nejhorší, neboť je kombinací kyselin a ještě dodá k zubům cukr,“ potvrdil pro web Euro.cz stomatolog, stomatochirurg a vysokoškolský pedagog Roman Šmucler. Dodal, že v případě pití džusu nepomůže ani následné vyčištění zubů. Po vypití kyselého nápoje je totiž čištění zubů to nejhorší, co může člověk udělat. Když si hned po vypití džusu, ale i po snědení citrusu nebo jiného kyselého ovoce, vyčistí zuby, nijak jim nepomůže. Naopak přispěje ke zvýšení eroze zubní skloviny. Pokud má však někdo pití džusů či jiných kyselých nápojů v oblibě, neměl by jim alespoň holdovat příliš často. „Jestli někdo bez těchto nápojů nemůže být, je dobré omezit alespoň frekvenci jejich pití. Nejhorší je popíjení těchto nápojů v průběhu celého dne,“ dodal Res, který také stejně jako Šmucler radí po vypití džusu či jiného kyselého nápoje ústa vždy vypláchnout čistou vodou.

Jak je to s prevencí?

Předcházet erozi zubní skloviny není jednoduché. Kromě pití kyselých nápojů či nadměrné konzumace kyselého ovoce, zejména citrusů, které řadíme mezi vnější příčiny eroze, existují totiž i příčiny vnitřní. Ty člověk, na rozdíl od těch vnějších, příliš neovlivní.

EBF24


Přečtěte si:Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Patří mezi ně například gastroesofageální reflux (onemocnění způsobené nesprávnou funkcí svěrače mezi jícnem a žaludkem, které způsobuje, že se žaludeční obsah trvale dostává na sliznici jícnu, kterou poškozuje a poleptává) nebo složení slin. Pufrační kapacita sliny, tedy její schopnost neutralizovat, je z hlediska rizika eroze zubní skloviny důležitá.

Není slina jako slina

Slina totiž obsahuje určitý počet uhličitanových iontů, které mají schopnost kyselé prostředí vyrovnávat. „Jsou šťastlivci se slinami s vysokou pufrační schopností, kteří mohou jíst, co chtějí. A pak jsou lidi, jejichž sliny tuto schopnost téměř nemají, a to je smůla. Pro ty jsou doporučené žvýkačky, ty alespoň podpoří vznik slin, které mechanicky omývají zuby“ vysvětlila redakci stomatoložka Lucia Opletalová z Brna.

Doporučení pro snížení rizika eroze zubní skloviny podle stomatoložky Lucie Opletalové
• omezit frekvenci konzumace kyselých potravin a nápojů na dobu hlavních jídel, vyloučit konzumaci kyselých potravin a nápojů na noc před spaním
• nečistit si zuby hned po konzumaci kyselých a sladkých potravin a nápojů
• po užití léků či preventiva obsahujícího kyseliny (kyselina askorbová) vypláchnout dutinu ústní vodou
• používat žvýkačky bez cukru stimulující tvorbu slin a zvyšující jejich pufrační schopnost (schopnost neutralizovat)
Dále čtěte:Jsou skutečně magické: houby zpomalují chřadnutí mozku
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).