Menu Zavřít

Co udělá nový ministr

28. 6. 2002
Autor: Euro.cz

KCP

PRAHA (mtc, il) - Petr Lachnit stáhl svoji kandidaturu do prezidia Komise pro cenné papíry (KCP), kam jej spolu s Pavlem Drobilem v lednu nominovala Zemanova vláda. Týdeníku EURO to sdělil zdroj z KCP, který si nepřál být jmenován. Tento svůj krok Lachnit zjevně nechtěl komentovat – mobilní telefon vypnul po vzájemném představení a na krátkou textovou zprávu ani na e-mail nijak neodpověděl. ČTK uvedla, že podle jednoho z jeho spolupracovníků byl rozladěn dlouhým prověřováním ze strany Národního bezpečnostního úřadu.
Regulátor kapitálové trhu tak napjatě očekává, kdo bude ministrem financí a koho bude do prezidia navrhovat. Tomáš Ježek, který stále na komisi na část úvazku pracuje, se domnívá, že i vzhledem k Lachnitem uvolněnému místu by mohl být opět ve hře. Komisaře navíc jmenuje Václav Havel, který se při sporu bývalého předsedy prezidia Jana Müllera s Tomášem Ježkem, postavil jednoznačně na jeho stranu. Nejpravděpodobnější ministr financí budoucí Špidlovy vlády Bohuslav Sobotka byl v minulém volebním období předsedou podvýboru pro kapitálový trh, a se situací na komisi je tak dobře obeznámen. Sám Sobotka už jistou představu o obsazení prezidia KCP má, avšak týdeníku EURO řekl, že úvahy o personálních změnách jsou předčasné. Sobotka chce ovšem zjistit podrobnosti o stanovisku prezidentské kanceláře k osobě Pavla Drobila.
Zdroje týdeníku EURO ale tvrdí, že Sobotka by v prezidiu KCP rád viděl osobu, která má zkušenosti s penzijními fondy, protože většinu kompetencí, co má nyní dozor nad penzijními fondy, by mohla v budoucnu převzít od ministerstva financí právě KCP. Komise pro cenné papíry má stále pouze tříčlenné prezidium. V únoru vypršel tříletý mandát Ireně Pelikánové, koncem března uzavřel své čtyřleté funkční období Tomáš Ježek a nikdo za ně zatím nebyl jmenován. Vedení komise tak pracuje v nejnižším možném počtu a dovolená či nemoc kohokoli z trojice František Jakub, Milan Šimáček a Lucie Anna Matolínová činí prezidium neusnášeníschopné. Vláda sice již v lednu vybrala dva adepty, kterými chtěla komisi doplnit, ale ti nebyli do dnešního dne prezidentem jmenováni. Jednak nebyla ukončena jejich prověrka Nejvyšším bezpečnostním úřadem a potom Václav Havel dal najevo, že kandidáty vybrané na základě opoziční smlouvy do komise nejmenuje.

  • Našli jste v článku chybu?