HLAVNÍ PROBLÉMY TÝKAJÍCÍ SE VSTUPU POTRAVINÁŘŮ DO EVROPSKÉ UNIE JSOU PODLE POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY ČR VE STÁTNÍ SPRÁVĚ.
HLAVNÍ PROBLÉMY TÝKAJÍCÍ SE VSTUPU POTRAVINÁŘŮ DO EVROPSKÉ UNIE JSOU PODLE POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY ČR VE STÁTNÍ SPRÁVĚ.
*Podle PK nebyly dosud vytvořeny podmínky k čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU, není akreditována platební agentura, a nemůže tak pokračovat příprava projektů.
* PK vnímá velké zpoždění v přípravě tuzemské legislativy, například ve veterinární oblasti. V již přijatých zákonech existuje řada nesouladů, nejednotně je například definován pojem region, nesouladů je však daleko více. Příkladem jsou rozdílné definice správné hygienické a výrobní praxe ve vyhlášce k zákonu o potravinách a ve vyhlášce k veterinárnímu zákonu, způsob odběru vzorků a podobně.
* Celé pasáže evropské legislativy nebyly dosud přeloženy autorizovaným způsobem do českého jazyka, chybí překlady návrhů zákonů, které jsou v EU v připomínkovém řízení.
* V současném návrhu rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR se nepočítá s dotačními tituly pro české potravinářské podniky (programy 13 a, b a c), které jsou potřebné k pokračování restrukturalizace oboru v kritickém období po vstupu do EU, ani s prostředky na podporu činnosti nevládních organizací v Bruselu, mezi které patří i PK.
* Mimořádně pomalu se rozjíždí projekt České marketingové agentury.
* Naprosto nedostatečná je podpora MZe projektu na pomoc výrobkům českého původu. Ve stejnou dobu přitom probíhají v České republice masivní promo akce výrobců ze zemí EU, které se uskutečňují s plnou podporou jejich národních vlád.