Menu Zavřít

COLY UVOLNILY CESTU DANONE

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Quaker Oats

New York (NouvelObs, CNNfn) – Na poslední chvíli, v polovině minulého týdne překvapivě zamítlo vedení Coca–Coly akvizici Quaker Oats. Coca–Cola měla v úmyslu za patnáct miliard dolarů obohatit své portfolio o cereálie a především energetické nápoje Gatorade. Na začátku lis–topadu Quaker zamítl nabídku na převzetí ze strany PepsiCo.

Sotva Coca–Cola složila zbraně, vystřídal ji francouzský koncern Danone. I on ale po dvou dnech vzal svou nabídku zpět. Přitom již dříve prohlašoval, že by se mu hodilo posílit pozice na americkém kontinentu, ale že bude mít tak usnadněnou situaci, nikdo nečekal. O Quaker by se ještě mohli teoreticky zajímat další potravinářští lídři Kellog s a Unilever, oba se ale dnes snaží vstřebat společnosti, které svými předchozími rozsáhlými akvizicemi získali.

EBF24

Danone měl nyní nejvyšší čas získat další značky pod svou střechu. Nezajímal se o vysoce lukrativní podniky, jakými jsou Nabisco a Keebler, a tak je pro něj Quaker poslední šancí. Investoři nicméně francouzské snahy příliš optimisticky nehodnotili. Akcie Danone po oznámení možné dohody spadly o deset procent. Američtí akcionáři totiž jen neradi drží zahraniční akcie a mají snahu se jich zbavovat. Pochybnosti vzbuzovaly i úspory, které by akvizice přinesla. Analytici totiž soudí, že na rozdíl od Pepsi a Coca–-Coly nemá Danone v Americe tak dobrou distribuční síť, která by mu umožnila rychle využít všech možností, jež se mu koupí Quakeru otevírají.

Informace z konce minulého týdne uváděly, že Danone může ještě ohrozit PepsiCo. I přesto, že již jednou byla v boji o Quaker neúspěšná, nabídka na výměnu akcií v poměru 2,3 za jednu Quaker stále leží na stole.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).