Menu Zavřít

ČSSD není mým majetkem

7. 3. 2003
Autor: Euro.cz

O rekonstrukci vlády premiér zatím neuvažuje

EURO: Co je pravda na tom, že prý jste ještě před hlasováním o důvěře vládě uvažoval o rekonstrukci kabinetu? ŠPIDLA: Všechno jsou spekulace. V napjaté době se vždycky vyskytují spekulace. Rekonstrukce vlády je vážná věc a nedělá se jenom tak, šup sem, šup tam. To je třeba opravdu uvážit.

EURO: Očekáváte, že vláda dostane důvěru? ŠPIDLA: Myslím si, že předložíme krátkou zprávu o dosavadní činnosti a požádáme parlament o důvěru. No a hlasování nějakým způsobem dopadne.

EURO: Dopadne - i to špatně, co dál? ŠPIDLA: Vláda by podala okamžitě demisi, to je samozřejmé, a prezident by musel někoho pověřit sestavením vlády. Je zvyklostí, že pověřuje předsedu nejsilnější strany.

EURO: A pokud by nebyl pověřen předseda nejsilnější strany? ŠPIDLA: Tak by to byl někdo jiný.

EURO: V takovém případě byste nezvažoval další kroky? ŠPIDLA: Ne, myslím si, že je zbytečné zvažovat nějaké další kroky.

EURO: Zdá se, že přívrženci Miloše Zemana mezi poslanci ČSSD nevzali silácké výroky Miloše Zemana za své.
ŠPIDLA: Protože to nebylo nic jiného než silácké řeči, tak kdo by je zvedal.

EURO: Očekáváte po tom, jak se zachovali někteří vaši členové při volbě prezidenta, že útoky proti vám přitvrdí? ŠPIDLA: Myslím, že se dopustili velké politické chyby. Ale ta situace už je za námi a strana se poměrně rychle uklidňuje. A protože skutečně nebylo úplně jasné po prezidentské volbě, zda vláda má, nebo nemá důvěru, považoval jsem za vhodné to ověřit.

EURO: Kdyby vláda důvěru nedostala a vy byste byl pověřen sestavením nového kabinetu, změnil byste současné složení koalice? ŠPIDLA: Začalo by jednání, které je vždycky velmi komplikované. V něm by se zvažovaly různé možnosti různých sestav a pak by se předložila vláda a požádalo by se o důvěru.

EURO: Myslíte si, že dnešní potíže mají příčinu ve složení koalice? ŠPIDLA: Koalice ČSSD/KDU-ČSL/US-DEU byla vybrána jako věc, která byla okamžitě možná, jako určitá koncepce třetí síly mezi ODS a komunisty. A to s cílem proevropským, protože považuji hlasování v jednotlivých národních parlamentech za mimořádně důležitou, a nikoli jistou věc. Jsem toho názoru, že je dobré, že vládní koalice byla sestavena tak, že má kontakty na každou z hlavních názorových skupin, které působí v parlamentech evropských zemí. Čili ta koalice byla sestavována na základě určité politické úvahy, jejíž smysl dosud nepominul.

EURO: Dal by se váš vztah se Stanislavem Grossem nazvat ještě jako tandem? ŠPIDLA: Já si myslím, že se Stanislavem Grossem velmi dobře spolupracuji, a nemám důvod, abych to přehodnocoval.

EURO: Existuje úvaha, že by se Stanislav Gross mohl stát předsedou ČSSD a vy místopředsedou. Bylo by to možné? ŠPIDLA: Stanislav Gross jasně řekl, že považuje za základ jakéhokoli postupu dohodu se mnou. A ta dohoda je prozatím taková, jaká je.

EURO: Věříte mu, že vás na sjezdu podpoří do funkce předsedy? ŠPIDLA: Ano. Já mu důvěřuji. Nemám co přehodnocovat. Skutečně ne.

EURO: Nenapadlo vás, že by vaši spolustraníci, kteří zradili Jana Sokola, měli být potrestáni? ŠPIDLA: Ale ne. To bylo v tajné volbě, já nevím, kdo to byl. Naopak vím o spoustě lidí, kteří se ukázali jako dobří a kterým mohu důvěřovat, což mě obohacuje. Ta situace prokázala, kdo je kdo a že jsou lidé, ke kterým těžko mohu vymezit určitý vztah.

EURO: V ČSSD si řada lidí stýská po poměrech za opoziční smlouvy. Myslíte, že tato koncepce ožívá? ŠPIDLA: Myslím, že jsou takové pokusy, ale že nejsou realistické.

EURO: Vraťme se ještě k hlasování o důvěře vládě. Budou všichni poslanci ČSSD hlasovat pro důvěru? ŠPIDLA: Předpokládám to.

EURO: A při volbě prezidenta jste to nepředpokládal? ŠPIDLA: Ne. Předpokládal jsem ale, že Sokola odmítne méně našich zákonodárců. Respektive nepředpokládal jsem, že komunisté v takové jednotě budou volit Václava Klause.

EURO: Myslíte si, že volba prezidenta je v očích poslanců méně než důvěra vládě? ŠPIDLA: Myslím, že ano. Volba prezidenta je určitě v očích mnohých lidí dílčí politický akt, podobný nějakému významnému zákonu. Ale není to rovno důvěře vládě.

EURO: Bylo by podle vás možné smluvně opoziční nebo velkokoaliční spojenectví ČSSD a ODS? ŠPIDLA: Nebylo by to výhodné pro sociální demokracii a takový záměr nemá momentálně ani ODS. Ta nyní svou strategii zaměřuje na výsledek řádných, eventuálně předčasných voleb.

EURO: Očekáváte předčasné volby? ŠPIDLA: ODS také nyní není tak úplně konsolidovaná a vždycky je to krok do nejistoty. Myslím si, že má koncepci vítězství ve volbách. Kdy ty volby budou, zda budou předčasné, nebo v řádném termínu, to se uvidí. My také míříme k tomu, abychom dobře spravovali zemi a vyhráli ve volbách.

EURO: Miloš Zeman vyjádřil obavu, aby se ČSSD kvůli rozkolu nepropadla k sedmiprocentní podpoře v časech předsedy Jiřího Horáka. ŠPIDLA: V době Miloše Zemana jsme byli asi půl nebo tři čtvrtě roku hluboko pod komunisty. A katastrofálně jsme prohráli senátní a krajské volby v roce 2000. Jsem ale přesvědčen, že obnovíme svoji pozici, která teď je krátkodobě otřesena.

EURO: Už se ale říká, že po volbě prezidenta se ministru financí Bohuslavu Sobotkovi určitě nepodaří prosadit výměnu v dozorčí radě České konsolidační agentury. ŠPIDLA: To se samozřejmě podaří.

EURO: Před prezidentskými volbami se to několikrát nepovedlo. ŠPIDLA: Ano, před prezidentskými volbami. Ale po prezidentských volbách se to podaří. Právě po prezidentských volbách.

EURO: Na to jsou nějaké dohody? ŠPIDLA: Nejsou žádné dohody. To je cíl. A my jsme zvyklí dosahovat cíle. Napoprvé, napodruhé, napotřetí… Jednou to bude.

EURO: Neexistoval mezi poslanci nějaký obchod, že za zvolení Klause na Hrad dojde ke změně v ČKA? ŠPIDLA: Já o tom nevím. Když máme koncepci, tak ji jednou prosadíme.

EURO: Jednou. A kdy to bude? ŠPIDLA: Poměrně brzy. Tři, čtyři pokusy, a bude to. Je to důležitá pozice, a právě proto chceme změny.

EURO: Věřil jste skutečně loni v červnu Miloši Zemanovi, že chce nadobro odejít z politiky? ŠPIDLA: Ano, musím říct, že jsem mu to věřil.

EURO: Opravdu jste neměl pochyby? ŠPIDLA: Ne. Nemyslel jsem si, že odejde definitivně z politiky, ale předpokládal jsem, že se po určitém odstupu třeba zapojí do voleb do Evropského parlamentu. Že bude za několik měsíců – když mluvil o zaklapnuté rakvi – usilovat o funkci prezidenta, to jsem si nemyslel. V ČSSD se o tom spekulovalo, to jsem registroval. Ale tu vehemenci jsem nečekal. Skutečně jsem se spolehl na Zemanovo slovo. Na jeho výroky, kterých bylo nesčetné množství.

EURO: Ale bylo to veřejné tajemství… ŠPIDLA: Miloš Zeman nikdy neřekl, že bude kandidovat. Vždycky to bylo nepřímé. I v tom nedávném vzkazu řekl, že by kandidoval v přímé volbě, kdyby bylo jiné vedení strany… On se tehdy nevyjádřil jasně a já jsem byl přesvědčen, že Miloš Zeman – aspoň tak jsem ho znal – se vyjadřuje jasně. Nevyjádřil se.

EURO: Považujete prezidentskou volbu za fiasko vaší koncepce? ŠPIDLA: Většina strategických rozhodnutí od loňských voleb byla učiněna správně. Někdo může říkat, že katastrofa, která se na nás vřítila s povodněmi, byla zvládnuta docela dobře. Summit NATO - mimořádně komplikovaná událost - byl dobře zvládnut. Rozpočet byl schválen neobyčejně hladce. Ano, a pak je tady temný stín prezidentské volby.

EURO: Co když série proher bude pokračovat? ŠPIDLA: Nebude. Ale může, to je teoretická úvaha. Jako v každém generálním rozhodování je většina věcí jakžtakž v pořádku a sem tam je nějaká prohra.

EURO: Myslíte, že se situace v ČSSD po prezidentských volbách uklidňuje? ŠPIDLA: Myslím, že strana se konsoliduje. Strana není majetkem jednoho člověka, který by ji ovládal zcela. ČSSD se zřejmě nějak konsoliduje.

EURO: Čím to podle vás je? Že by katarze? ŠPIDLA: Nevím, jestli katarze, ale jde o pochopení, že podstatná míra svornosti je důležitá k dosažení politického úspěchu. Sociální demokraté berou svůj program vážně, to je jedním z úspěchů. A tak se to uklidňuje.

EURO: Probíhá to uklidnění v ČSSD samovolně, nebo řízeně? ŠPIDLA: Sociální demokracie je živá strana a směřuje ke sjezdu. Žádná politická strana, která má krátce před sjezdem, není v klidu.

EURO: Proč se nesejdete s Milošem Zemanem, proč razantněji neodmítnete jeho vměšování? ŠPIDLA: Proč bych měl? V textech, které jsou předloženy, nestojí nic za komentář. Tak proč bych měl odpovídat stejným způsobem? Proč?

EURO: Pakliže uspějete na sjezdu, zrekonstruujete vládu? ŠPIDLA: Žádná vláda po celé volební období není nedotknutelná. To je jasná věc. Existuje odpovědnost premiéra, aby čas od času dělal rekonstrukce vlády. Ty jsou založeny na mnoha okolnostech a mimo jiné také někdy na tom, že tam dáte novou krev. Nebo potřebujete trošku jinak uspořádat poměry. Dělá se to běžně, dělá se to v každé vládě, bude se to dělat i ve vládě koaliční, kterou teď vedu já.

EURO: Koaliční sestavu byste pak také změnil? ŠPIDLA: Současná koaliční vláda funguje relativně dobře, i když se o tom někdy pochybuje. Může se o tom vést debata, ale pokud by se změnilo koaliční uskupení nepředpokládaným způsobem, tak se musí znovu žádat sněmovna o důvěru. Nedá se vyloučit, že dojde ke změnám, to se nikdy nedá, čtyři roky jsou dlouhé a svět je veliký.

EURO: Mluvil jste s prezidentem od té doby, co byl zvolen? ŠPIDLA: Mluvil. Byl to dobrý rozhovor.

EURO: Proč byl dobrý? ŠPIDLA: Protože byl mezi čtyřma očima. Pan prezident o tom nehovořil, já o tom hovořit také nebudu. Vedli jsme prostě rozhovor, který byl zajímavý a dobrý. Komuniké se z něj nevydávalo.

EURO: Koho budete na tom stranickém sjezdu vnímat jako svého největšího soupeře? ŠPIDLA: Zatím se nikdo jako soupeř nedeklaruje. Myslím si ale, že krátce před sjezdem se někdo objeví.

EURO: Co třeba Zdeněk Škromach? Vnímáte ho jako osobnost, která jde nahoru? ŠPIDLA: Já ho vnímám jako vlivnou osobnost v sociální demokracii, stejně tak jako vnímám jako vlivnou osobnost sociální demokracie Stanislava Grosse nebo jiné lidi.

EURO: Jak silný je v ČSSD proud, který by rád tiše spolupracoval s KSČM? ŠPIDLA: Prozatím okrajový.

EURO: Oslabil jej výsledek prezidentské volby? ŠPIDLA: Jeví se mi to tak.

EURO: Myslíte si, že by pád proevropské vlády ovlivnil výsledek referenda o vstupu do EU? ŠPIDLA: Ne, to už běží svým vlastním životem. Spíše by se podle mě zvýšilo riziko, že dojde k nějakému problému v některém národním parlamentu. To si dovedu představit. To se bude spojovat. Teď je rozhodující parlamentní diplomacie, budou hlasovat národní parlamenty.

EURO: Dovedete si představit variantu, že byste zůstal premiérem či předsedou strany, anebo naopak? ŠPIDLA: Moje představivost je opravdu velká. Dovedu si představit mnoho různých variant. Fungovalo to tak, může to fungovat i jinak.

EURO: Proč se ODS povedlo to, co vám ne? Totiž zbavit se dominantního předsedy umístěnkou na Hrad? ŠPIDLA: Protože Václav Klaus vyjádřil svou prezidentskou ambici zcela zřetelně. Proto to mohlo být podrobeno diskusi s určitým závěrem. Miloš Zeman tuto ambici nevyjádřil a tím pádem se o ní nevedla produktivní politická diskuse. Výsledek je tento.

EURO: Myslíte, že kdyby ji vyjádřil, dopadlo by to jinak? ŠPIDLA: Dopadlo by to tak, že by byl nebo nebyl nominován. Ale bylo by to daleko určitější a po velmi dlouhé debatě. To rozhodnutí by uzrálo. Takhle se vše odehrávalo v tak krátké době, že se situace nestabilizovala. V tom je ten rozdíl.

EURO: Myslíte, že hlavní vinu nese Miloš Zeman? ŠPIDLA: Zeman má na tom nepochybně významný podíl.

EURO: A jaký je podíl váš? ŠPIDLA: Že jsem ho hned po volbách nepřiměl, aby se zřetelně vyjádřil. Že jsem se zmýlil v tom, že jsem jeho vyjádření považoval za zřetelné. Kdybych hned po volbách takovou otázku nastolil, tak ta situace byla lepší.

EURO: O kandidátovi sociálních demokratů se ale mlčelo hodně dlouho. ŠPIDLA: Ale nemlčelo, my jsme měli rok a půl připraveného Otakara Motejla.

EURO: Tak proč jste ještě v říjnu nechtěl říci, koho osobně favorizujete? ŠPIDLA: Protože nebylo oficiální rozhodnutí. Je rozdíl, jestli máte někoho předběžně. Proti Otakaru Motejlovi v ČSSD nikdo žádné výhrady nevznášel, ale nešlo o oficiální rozhodnutí.

EURO: Budete teď ke svým oponentům ve straně tvrdší? Budete víc intrikovat? ŠPIDLA: Intrikovat nebudu, protože to není moje metoda. Mojí metodou je běžná demokratická politika. V některých věcech jsem se samozřejmě dopustil chyb, v některých jsem byl nedůsledný. Jistěže existují lidé, kteří nejsou hodni, aby byli na určitých reprezentativních místech. Budu se nyní chovat podle zásady každému, co jeho jest. Ano, to je důležitý princip. Je správné jej pružně a obratně aplikovat.

EURO: Doteď jste jej neaplikoval? ŠPIDLA: Já myslím, že přeceňujete některé přístupy a metody. V prezidentské volbě se mimo jiné odehrával konflikt mezi starým a novým. Ale ta situace už odezněla.

EURO: Nevadí vám to, že část vašich poslanců volbou Václava Klause prezidentem pomohla k moci komunistům? ŠPIDLA: Nikoli, to umožnila ODS, která udělala ten zásadní úsudek. Nejen s komunisty, ale pravděpodobně i s některými našimi poslanci, kteří nedomysleli důsledky. Ta základní pozice komunistů, marnost nad marnost, je daná výsledkem voleb.

CIF24

EURO: Klaus se dostal na Hrad jako prezident a komunisté díky tomu k moci. To je bizarní situace. ŠPIDLA: Je to bizarní situace.

EURO: Vám to nijak nevadí? Dokážete se s tím vyrovnat? ŠPIDLA: Já tu situaci registruji a mým základním cílem je rozvíjet sociálně demokratickou koncepci, která je odlišná od koncepce komunistické i od koncepce ODS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).