Menu Zavřít

ČSSD povede do voleb v Praze Dolínek

10. 6. 2017
Autor: archiv mf

Sociální demokraty povede v Praze do sněmovních voleb stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Členové ČSSD mu při volbě lídra dali v hlasování těsně přednost před ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem. Ludvík na kandidátce nebude. Oznámil, že v politice v podstatě končí a nebude už obhajovat funkci předsedy ČSSD v metropoli.

„Rozhodně už se o post (v čele pražské ČSSD) ucházet nehodlám. Tady vyhrála určitá skupina, tady už bude v Praze rozhodovat někdo jiný,“ řekl Ludvík, který se může po vládní misi vrátit k řízení pražské motolské nemocnice. Dolínek uvedl, že pro vítězství sociální demokracie v klíčových sněmovních volbách bude dělat vše. Aktuální předvolební průzkumy ale ukazují propad preferencí ČSSD, výrazně podle nich vyhrává hnutí ANO.

Dolínka volilo lídrem 375 pražských sociálních demokratů, Ludvík dostal o 14 hlasů méně. Účast činila asi 40,5 procenta.

Na druhém místě kandidátky ČSSD v Praze bude náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Za ním se bude ucházet o hlasy voličů náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Arnoštová se dostala na třetí místo listiny díky zásahu stranického vedení, původně byla navržena na místě pátém. Členové navrhovanou podobu kandidátky nynějším hlasováním nezměnili.

Komunisté potvrdili myšlenkové zakotvení v tuhé totalitě

Pražským lídrem hnutí ANO je ministr obrany Martin Stropnický, kandidátku KSČM povede v metropoli poslankyně obhajující justiční vraždy 50. let Marta Semelová. Na prvním místě listiny TOP 09 bude Karel Schwarzenberg. Občanští demokraté postavili do čela kandidátky poslankyni Janu Černochovou a koalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých místopředsedu Sněmovny Petra Gazdíka (STAN).

Před čtyřmi lety byl na prvním místě pražské kandidátní listiny ČSSD bývalý odborový předák, nestraník Jaroslav Zavadil. Sociální demokraté tehdy dostali v hlavním městě zhruba 14 procent hlasů, což znamenalo zisk čtyř poslaneckých mandátů. Zavadil je na listině i nyní, zařadilo ho na ní předsednictvo ČSSD.

ebf - tip - debata

Sociální demokraté už určili hlasováním lídra a podobu kandidátek ve většině ze 14 krajů. Nejvíc pozornosti dosud poutaly spory kolem kandidátky v jižních Čechách, tam stáhlo stranické vedení z posledního místa bývalého hejtmana Jiřího Zimolu, a to kvůli jeho aférám. V reakci na Zimolovo vyškrtnutí odstoupil z listiny předpokládaný lídr, jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka a další dva lidé. Novým lídrem má být písecký starosta Ondřej Veselý.

Přečtěte si také:

Teplá místa pro vyvolené. Přílepek odřízne opozici od kontroly městských firem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).