Menu Zavřít

Rozhodnuto. ČSSD půjde do vlády s ANO, určili straníci v referendu

15. 6. 2018
Autor: čtk

ČSSD má vstoupit do vlády s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté. Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti. Do hlasování se zapojilo 11 404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů. Výsledek referenda není podle opozičních stran překvapením. Sociální demokracie podle nich umožní vznik první polistopadové vlády s podporu komunistů.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Držet by měla ministerstvo vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v neděli představit prezidentovi Miloši Zemanovi jména všech navrhovaných ministrů.

Předseda strany Jan Hamáček během vyhlášení ocenil, že hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD. Účast se tak podle něj přiblížila té z běžných voleb. „Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli,“ uvedl Hamáček. Referendum podle něj může být prospěšné nejen pro Česko, ale i pro ČSSD.


Přečtěte si komentář: Přátelé, co teď?

Brífink Jana Novotného


Proti účasti ve vládě se postavily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Nejmenší podporu měla koaliční spolupráce na Ústecku, kde bylo proti účasti ve vládě 61,32 procenta hlasů. Nejvyšší podporu naopak vláda s ANO získala na Vysočině (76,53 procenta) a ve Středočeském kraji (76,28).

Hamáček řekl, že jeho vedení dostalo za úkol dojednat alternativu a předložilo ji členské základně. „Členové ji přijali,“ prohlásil. Rozhodnutím v referendu podle něj musí skončit diskuse a spory ve straně. „Teď máme jasno, musíme se soustředit, abychom přispěli k sestavení stabilní vlády a tam prosazovali, co se nám podařilo vyjednat,“ uvedl. Odmítl, aby stranu opouštěli členové, kteří byli v hlasování v menšině.

Místopředseda Roman Onderka řekl, že byl k vzniku vlády pesimistický a jeho kraj se pro vstup do vlády nevyslovil. „Na jižní Moravě jsme pesimističtější, členové většinově hlasovali proti. Jsem ale bytostný demokrat a budu respektovat názor většiny a tak se zachovají i poslanci,“ uvedl. Podobně se vyjádřil i Jaroslav Foldyna z Ústeckého kraje.

ČSSD umožnila první vládu s podporou, shoduje se opzice

„Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle něj ČSSD již před několika týdny vzdala boj za vznik vlády bez komunistů. Vláda ANO, ČSSD, KSČM a prezidenta nebude podle Fialy pro ODS partnerem, ale soupeřem, a ODS udělá vše pro to, aby dopady jejího vládnutí byly co nejmenší.

ČSSD se podle zástupců KDU-ČSL rozhodla v rozporu se svými vlastními usneseními. „Bohumínské usnesení odmítlo spolupráci s KSČM jako nepřípustnou. Těsný výsledek referenda ukazuje, že pro mnoho členů sociální demokracie není tento závazek přežitek. Totéž platí o účasti trestně stíhané osoby ve vládě. V únoru tohoto roku sjezd ČSSD přijal usnesení, že sociální demokraté nevstoupí s trestně stíhanou osobou do vlády,“ uvedli lidovci.

CIF24

Sociální demokracie se podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila rozhodla zopakovat si svazek s hnutím ANO, tentokrát v roli juniorního partnera. „K tomu komunisté s Okamurou, kdykoli bude potřeba. Čeká nás tak vláda represí, byrokracie a rozhazování peněz namísto investic,“ uvedl na twitteru.

Možní ministři za ČSSD
Ministr zahraničí: Miroslav Poche, nebo Jan Kohout

Miroslav Poche
Ministr zemědělství: Miroslav Toman

Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR
Ministr vnitra: Jan Hamáček

 Předseda ČSSD Jan Hamáček
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál

Petr Krčál
Ministr kultury: Antonín Staněk

 Antonín Staněk

Dále čtěte:

Komentář: Jedno zbytečné referendum

Hamáček s prezidentem řešil jména kandidátů na ministry. Zemanovi stále vadí Poche

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Hamáček splnil slib. Zemana seznámil se jmény ministrů

Sociální demokraty v krajích dělí názor na vládní angažmá s ANO

Referendum ČSSD o vládě potrvá až do 14. června. Vedení doporučení nevydá


  • Našli jste v článku chybu?