Menu Zavřít

ČSSD razí "policejní" heslo. Naší rolí je pomáhat a chránit, říká Zaorálek

17. 6. 2017
Autor: čtk

Rolí ČSSD by podle jejího nového volebního lídra Lubomíra Zaorálka mělo být pomáhat a chránit. Neměla by lidi buzerovat regulacemi a připomínat jim své minulé úspěchy, ale představit se jim jako strana schopná vést je do budoucnosti, uvedl dnes Zaorálek k volebnímu programu sociální demokracie.

ČSSD by podle Zaorálka měla dosáhnout co nejlepšího či překvapivě dobrého výsledku, konkrétní číslo ale odmítl uvést. Minulé sněmovní volby vyhrála ČSSD se ziskem 20,45 procenta hlasů, nyní jim průzkumy přisuzují zhruba poloviční zisk.

ČSSD by podle Zaorálka měla vystupovat jako strana, která pomáhá a chrání a která je přesvědčena o tom, že si lidé zaslouží „dobrý život v dobré zemi a dobrou práci“. Její program by neměl být výčtem kapitol, ale také příběhem, který by spojovala morální identita.

Zaorálek chce vést kontaktní kampaň, program lidem vykládat srozumitelně, ohlásil změny ve volebním týmu. „Dynamika vedení té volební kampaně byla poměrně nízká, v prezentaci docházelo k chybám,“ uvedl. Chtěl by změnit styl i vizáž kampaně, aby byla svěžejší a nepoužívala jen staré postupy. „Jestli se sociální demokracie bude chovat jako starý establishment, tak nevěřím, že má šanci. Proto se pokusím o nemožné,“ řekl novinářům.


Jak vidí ekonomický program ČSSD Miroslav Zámečník? Přečtěte si komentář

Makrooko Miroslava Zámečníka


Budoucí koaliční partnery Zaorálek nechtěl předjímat. Vymezil se ale proti milionářům, kteří se staví do čela zástupů a „bojují proti establishmentu, jehož součástí celou dobu byli“. S výjimkou Zdeňka Bakaly nikoho přímo nejmenoval. Posteskl si jen, že se lidem nezajídá stále stejná komedie, když jim někdo takový „rozdá někde nějakou pětitisícovku nebo koblihu“.

WT100

„Nemá cenu opakovat to, co se nám povedlo, protože to vlastně není to, čím jsme schopni dnes lidi oslovit. Nutná je schopnost předvést lidem, že my nějakou cestu do budoucnosti známe,“ uvedl. Podle něj je k tomu příhodná doba s ohledem na blížící se výročí událostí let 1918 a 1968 a přihlásil se k masarykovskému odkazu. „Levice nemůže být přesvědčivá, pokud nebude cítit nějakou národní hrdost,“ poznamenal.

O situaci v ČSSD dále čtěte:

ČSSD představila program. Slibuje průměrný plat 40 tisíc a progresivní zdanění

Komentář: Zoufalá ČSSD provedla zoufalý pokus

Zimola zůstává mimo hru. Předsednictvo ČSSD potvrdilo volební lídry


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).