Menu Zavřít

ČSSD se daří, dotahuje se na ODS

8. 8. 2016
Autor: Euro

Ještěže máme během politické okurkové sezóny ČSSD. Nejdřív přišel dobře koupený byt ministra vnitra Milana Chovance, pak politický návrat velkého Karla Březiny a po něm ještě neexistující mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška, jehož politický management chytá nebezpečnou auru televizních kartářek. A k tomu jako šlehačka další hezké video od bazénku Zdeňka Škromacha vulgo Pana Selfie, jenž si trochu víc přihnul, a muselo to ve vodě všechno ven.

Teď přišel účet: poslední volební model TNS Aisa. Být ČSSD, udělám rychle puč. Ten povolební už znají, teď by pro změnu mohli zkusit nějaký předvolební. Čísla TNS Aisa totiž nejen stvrzují dlouhodobý trend, podle nějž ČSSD stále výrazně zaostává za ANO; teď na svého nového hlavního soupeře, který nahradil ODS, ztrácí plných 12 procent, když průzkum straně premiéra Bohuslava Sobotky dává jen 16 procent. Podobná čísla stranu zdobila na politickém vrcholu Stanislava Grosse. Až se kormidla chopil Jiří Paroubek…

ČSSD se teď vlastně znovu pomalu dotahuje na ODS, řečeno v širším časovém kontextu. Byť se vsadím, že takhle poslední čísla v Lidovém domě určitě neinterpretují, neboť udělat z třicetiprocentní strany desetiprocentní není úplně na oslavu. V ČSSD jako by přesto stále žili ve starých dobrých časech, kdy hlavním soupeřem byla ODS a straně „práce“ stačilo slíbit, že svým voličům dá peníze z práce jiných. To ale dávno neplatí. A zvlášť v době, kdy klesá nezaměstnanost, a rostou i platy, takže si stále více lidí chce nechat peníze z vlastní práce pro sebe.


Přečtěte si další komentáře autora:

Zavolej Karlovi. Poradí ti, jak se dostat k soudu

Hezky česky, hezky rusky

Zavolej do Liďáku, mají tam nejlevnější byty


Navíc kdo se jim taky může divit, když vidí, jak jejich peníze spravuje někdo jako Hašek. Politici samozřejmě měli problémy se správou cizích peněz odjakživa, historicky to není jejich nejsilnější disciplína. Jenže obvykle je aspoň posílali existujícím lidem – nejlépe sobě. Teď je posílají i těm neexistujícím. Hlavounům z ČSSD jako by ušlo, že zatímco ANO vtrhlo na politickou scénu s permanentním krizovým managementem, který se chce mimo jiné navždy vypořádat i s nimi, oni pořád bojují s ODS, jež dávno bojuje jen sama se sebou.

CIF24

A nejde jen o to, že kdykoli vidíte politiky ČSSD v televizi, je to stejně napínavé drama jako Velký pitaval z malého města: vždycky jen chtějí přesunout veřejné peníze z kolonky do kolonky, nic nad to. Končí uhelné doly? Pošlete peníze, i když třeba ty severočeské končí už 25 let. Chtějí znovu víc peněz lékaři a s nimi i učitelé, soudci a všichni další? Pošlete peníze. Někdo jiný je prostě vydělá. Anebo taky ne, to ale není naše starost.

ČSSD zamrzla v zaniklé době i komunikačně. Podívejte se na její web a najdete tam články a blogy s titulky, které stěží dešifruje vědecký ústav pro češtinu. Nejvíc emocí zřejmě najdete ve twitterovém přání šéfa ČSSD a premiéra Sobotky našim olympionikům, z čehož by ho jistě málokdo obviňoval: „Přeji našim sportovcům hodně štěstí na jejich cestě k vítězství.“ Jako jedno z Husákových dětí za tím slyším echo starého dobrého Gustáva. I on je dávná minulost.


  • Našli jste v článku chybu?