Menu Zavřít

ČSÚ: Průmyslová produkce v červnu meziročně vzrostla o 7,4 procenta

8. 8. 2011
Autor: profit

Průmyslová produkce v ČR v červnu meziročně vzrostla o 7,4 procenta, v pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Po květnovém zvýšení o 15,2 procenta se jedná o výrazný pokles tempa růstu, výsledek ovšem téměř odpovídá tržnímu konsenzu agentury Bloomberg (+8,0 %).

Foto: Profimedia.cz

Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 1,9 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,1 procentního bodu, růst o 17,2 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,5 p.b., růst o 18,3 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,9 p.b., růst o 14,8 %). Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba potravinářských výrobků (příspěvek -0,5 p.b., pokles o 9,5 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 11,6 %) a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,2 p.b., pokles o 5,8 %).

Český průmysl dokázal v prvním pololetí úspěšně těžit z oživení Německé ekonomiky, která je naším největším odběratelem. Německo si na rozdíl od řady jiných členů eurozóny drží slušnou kondici. Neschopnost vlád eurozóny řešit veřejné dluhy však vyvolává obavy z další recese. Té se podle nedávného průzkumu PwC obávají téměř čtyři pětiny generálních ředitelů tuzemských průmyslových firem. Uvědomují si totiž, že jako subdodavatelé by mohli přijít o významnou část zakázek. Další krize by navíc zkomplikovala přístup k financování, a to nejen v Česku, ale podvázala by poptávku i v Německu,“ říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací, PwC Česká republika.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o šest procent. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 12,6 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách zůstaly na stejné úrovni roku 2010.

CIF24

Červnové výsledky průmyslové výroby zapadají do dobrých výsledků celého prvního pololetí. Českému průmyslu se i přes nervozitu trhů, odrážející se v negativních předstihových ukazatelích, poměrně daří. To potvrzuje i domácí konjunkturální průzkum zaměřený na průmysl, který v červenci signalizoval mírné zlepšení výrobní činnosti, zvýšení využití výrobních kapacit, a to při vyšší spotřebě elektrické energie,“ uvedl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o pět procent. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 11,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky o 5,2 procenta klesly. Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu meziročně zvýšil o 3,4 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,1 procenta na 25 560 Kč.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).