Menu Zavřít

ČSÚ: Stavební produkce v červenci meziročně klesla o víc jak desetinu

6. 9. 2011
Autor: profit

Stavební produkce v červenci 2011 klesla meziročně reálně o 11,1 procenta. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Stavebnictví bylo po očištění od sezónních vlivů meziměsíčně nižší o 1,6 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 5,5 procenta stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 25,1 procenta. Zahájení výstavby bytů se meziročně snížilo o 6,2 procenta. Dokončeno bylo o 3,4 procenta bytů více.

Stavební produkce v červenci 2011 klesla meziročně reálně o 11,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 10,0 procent. Červenec 2011 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v červenci 2011 meziměsíčně nižší o 1,6 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 6,4 procenta (příspěvek -4,1 procentního bodu) a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 19,9 procenta (příspěvek -7,0 p. b.).

Stavební produkce od počátku roku do konce července klesla ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 o 17,6 procenta.

Meziroční pokles stavební produkce nabývá na dynamice a je primárně způsoben poklesem investic v inženýrském stavitelství. Vzhledem k očekávanému vývoji rozpočtu pro příští rok nelze čekat brzké zlepšení. Pozitivním bodem pro pozemní stavitelství (které meziročně kleslo o 6,4 procent) může být skutečnost, že dochází k opětovnému zvyšování počtu zahájených bytů. Nejde samozřejmě o žádnou konjukturu, nicméně lze v této oblasti minimálně očekávat odražení ode dna,” komentuje data Pavel Kliment, ze společnosti KPMG Česká republika.

Počet vydaných stavebních povolení se v červenci 2011 meziročně zvýšil o 5,5 procenta, stavební úřady jich vydaly 9 159. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 28,6 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 klesla o 25,1 procenta. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a nových nebytových budov.

WT100

Stavebnictví se dosud nevymanilo z krize a ani výhled na další období nevzbuzuje optimismus. Pokles o více než 11 % je dán zejména velkým snížením produkce inženýrského stavitelství, kde se projevilo omezení investic ze strany státu. Hospodářská komora České republiky se domnívá, že stát by neměl zcela rezignovat na budování dopravní infrastruktury, naopak by ji měl systematicky rozvíjet, protože bez napojení jednotlivých tuzemských regionů na evropské dopravní trasy nebude česká ekonomika dlouhodobě konkurenceschopná,“ zhodnotil aktuální statistiky prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Počet zahájených bytů v červenci 2011 poklesl meziročně o 6,2 procenta a dosáhl hodnoty 2 290 bytů. K celkovému poklesu výrazně přispělo nízké zahajování bytů v nebytových budovách. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 5,0 procenta. V bytových domech vzrostl počet zahájených bytů o 30,8 procenta, ale tento nárůst byl způsoben velmi nízkou srovnávací základnou minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?