Menu Zavřít

ČTÚ plánuje tendr na čtvrtého mobilního operátora

23. 11. 2009
Autor: profit

Český telekomunikační úřad plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku vypsat tendr na čtvrtého mobilního operátora. Nový operátor by mohl začít nabízet služby zákazníkům do konce roku 2011.

Autor: Martin Siebert

CIF24

„Probíhá vyhodnocování změn v plánu využití rádiového spektra. A předpokládáme, že v návaznosti na to vyhlásíme v prvním čtvrtletí příštího roku výběrové řízení na využití pásma 1800 megahertzů pro vybudování dalšího mobilního operátora,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Třem stávajícím mobilním operátorům, Telefónice O2, T-Mobilu a Vodafonu, tak zřejmě přibude konkurent. Bude tak vytvořen tlak na snižování cen a rychlejší rozvoj nových služeb, zejména datových.

Stát mohl prodejem licence dalšímu mobilnímu operátorovi získat několik stovek milionů korun. Úřad zvažuje, že licenci prodá formou aukce, neboť cena bude v boji o frekvence mít velmi vysokou váhu. ČTÚ nejspíš stávajícím třem GSM operátorům účast v tendru neumožní, naopak se o licenci bude moci ucházet společnost MobilKom, jež provozuje operátora U:fon na technologii CDMA.

  • Našli jste v článku chybu?