Menu Zavřít

Čtvrt bilionu za půl roku. Tak vydělává největší operátor světa

11. 8. 2016
Autor: Flickr

Čínská telekomunikační společnost China Mobile zvýšila v pololetí čistý zisk meziročně o 5,6 procenta na 60,6 miliardy jüanů (221,2 miliardy korun). Růst pololetního zisku je první po třech letech.

Firma, která je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem světa, těžila ze silného zájmu o lukrativní služby čtvrté generace (4G). Pololetní tržby dosáhly 370,4 miliardy jüanů (1,35 bilionu korun). To je meziroční nárůst o 7,1 procenta.

Počet zákazníků, kteří využívají služby 4G, se podle propočtů agentury Reuters za první polovinu roku více než zdvojnásobil na zhruba 429 milionů. Celkový počet zákazníků China Mobile přesahuje 837 milionů. Druhý je celosvětově s velkým odstupem Vodafone.

Společnost China Mobile se podobně jako její menší soupeři China Unicom a China Telecom v minulý letech musela vypořádat se službami jako je WeChat. Ty umožňují zasílání krátkých textových zpráv přes internet a negativně ovlivnily příjmy operátorů z telefonních hovorů a z textových zpráv.

China Mobile ale podle analytiků těží z toho, že je jedním z prvních velkých hráčů na poli služeb, které využívají technologii čtvrté generace (4G). Ty umožňují výrazně rychlejší přenos dat. Podíl China Mobile na tomto trhu v červnu vzrostl na 45 procent ze zhruba 32 procent loni v prosinci, uvedl analytik společnosti Nomura Le-pching Chuang.

Přečtěte si také:

Kmitočty pro sítě LTE se prodaly za 2,6 miliardy korun

CIF24

Válka smartphonů. Huawei zažaloval Samsung kvůli patentům

Mobilní telefon Huawei


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).