Menu Zavřít

Čtyři země, které musíte mít

9. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Každý investor potřebuje kapitálový podíl v Brazílii, Rusku, Indii a Číně

Jednou za čas se prosadí trend, který je tak silný, že změní celosvětové hospodářství: průmyslová revoluce v 18. století, moderní průmyslový stát v 19. století a nástup levné výpočetní a komunikační techniky ve století dvacátém.
Co je takovým megatrendem dnes? Vzestup čtyř dynamicky se rozvíjejících států s velkým počtem obyvatel: Brazílie, Ruska, Indie a Číny, označovaných akronymem BRIC. Ekonomika této čtyřky nyní představuje méně než patnáct procent ekonomiky států G 6. Avšak, jak tvrdí ekonomové společnosti Goldman, Sachs & Co., společně by za pouhá čtyři desetiletí mohla být větší než skupina G 6. Závisí to pochopitelně na tom, zda bude mít v pořádku základy: zdravou fiskální a měnovou politiku, volný obchod s ostatním světem a vydatné investice do vzdělání. „Je to příběh budoucnosti,“ říká Robert Hall, správce portfolia světových rozvíjejících se trhů ve společnosti Russell Investment Group.
Znamená to, že byste možná měli začít s investicemi. Můžete si vybírat jednotlivé akcie, volit koše akcií indexových fondů nebo aktivně spravovaných podílových či uzavřených fondů. Neinvestujte hned obrovskou jednorázovou částku. Místo toho vkládejte peníze postupně. Tyto trhy jsou velmi proměnlivé a bude docházet k zádrhelům, jež přinesou levnější příležitosti ke vstupu.
Tyto ekonomiky mají své slabiny. Například zahraniční kapitál přitéká do Číny tak rychle, že se někteří ekonomové obávají, že kombinace spekulativního šílenství a zaostalý bankovní systém nakonec bublinu protrhnou. Nevládní protikorupční organizace Transparency International ve svém nejnovějším Indexu vnímání korupce řadí Indii mezi státy s přebujelou korupcí. A po nedávném tvrdém zákroku proti ropnému gigantu Jukos investoři zpochybňují oddanost prezidenta Vladimira Putina kapitalismu. Každá z těchto jednotlivostí by mohla trhy nebo ekonomiku na chvíli vyšinout z kolejí.
Přesto existuje precedens dlouhodobé sázky na rozvíjející se zemi. V letech po občanské válce zaostávala průmyslová výroba Ameriky za produkcí Německa, Francie a Británie. Avšak v období let 1870 až 1914 vzrostlo americké hospodářství pětkrát a Spojené státy se staly vůdčí průmyslovou mocností světa. Během té doby došlo asi k tuctu prudkých poklesů a několika finančním panikám, a přesto akcie vynášely v průměru 6,5 procenta po inflaci. „Když zavřete na mnoho let oči, patrně se vám dobře povede,“ tvrdí Stuart Schweitzer, analytik newyorské společnosti JPMorgan Fleming Asset Management pro světové trhy.
Sektor rozvíjejících se trhů, zčásti poháněn hospodářským výkonem čtyř států tvořících skupinu BRIC, uspořádal v roce 2004 hvězdnou show. Index rozvíjejících se trhů sestavovaný firmou Morgan Stanley Capital International ukazoval 10. prosince 2004 nárůst o čtrnáct procent oproti 6,8 procenta indexu 500 akcií Standard & Poor's.
A rok 2005 vypadá neméně perspektivně. Akcie rozvíjejících se trhů jsou levné, hodnotí se asi o 40 procent níže než v USA. Klesající dolar vybízí investory, aby posílali více peněz do zahraničí, jak uvádí Brad Durham, ředitel bostonské firmy Emerging Portfolio Fund Research. Ve čtyřech zemích skupiny BRIC mají globální podílové fondy a penzijní fondy v současnosti podváhu. „V závislosti na tom, jak se budou investoři více seznamovat se skupinou BRIC,“ soudí Durham, „poteče do těchto zemí více peněz.“
Jedno z výrazných celosvětových témat, jež jsou zvláště ku prospěchu skupiny BRIC, je poptávka po průmyslových komoditách. Brazilský burzovní index Bovespa se v roce 2004 zvýšil asi o patnáct procent díky výkonu podniků, jako Companhia Vale do Rio Doce (přední vývozce železné rudy) a CSN (významná ocelářská firma). Rio Doce, CSN a další prvovýroby by si měly i nadále vést dobře, když se uváží nenasytný hlad po surovinách všude na světě, zvláště v Číně. Například ruský Gazprom se bude podílet na celosvětové výrobě plynu čtvrtinou a po nákupu velkého kusu svého rivala Jukosu bude jedním z mezinárodních ropných gigantů. „Je to Aramco v ruském provedení,“ říká s odkazem na saúdskoarabskou ropnou společnost James Fenkner, hlavní stratég moskevské investiční banky Troika Dialog, „Abyste měli z Gazpromu užitek, nemusíte být z rodu Saúdů.“
Očekává se, že komodity budou silné nadále, kdežto mnoho světových investorů se domnívá, že zvyšující se příjmy a rostoucí zaměstnanost v zemích skupiny BRIC přinesou prosperitu spotřebitelským firmám. Ekonomové společnosti Goldman, Sachs & Co. předpovídají, že během jednoho desetiletí bude ke střední vrstvě v zemích skupiny BRIC patřit více než 800 milionů lidí, což bude více než současný počet obyvatel USA, Západní Evropy a Japonska dohromady. Podle stejného pramene střední vrstva v zemích skupiny BRIC dnes čítá více než 250 milionů lidí a tito spotřebitelé už teď pobízejí poptávku po automobilech, mobilních telefonech a lepších potravinách, lepším nábytku a oblečení.
Investování do spotřebitelského sektoru v těchto zemích bylo obtížné kvůli malému množství dobrých veřejně obchodovaných společností. To se však mění. Například v Brazílii se po přívalu IPO otevírají nové možnosti. S počáteční veřejnou nabídkou akcií přišla kosmetická firma Natura a výrobce obuvi Grendene. Mobilní telefonní společnosti v Rusku, jako Mobile Telesystems, těží z rostoucího používání mobilů. Když v roce 2000 Putin nastoupil do úřadu, měla mobilní telefonní síť v Rusku 1,5 milionu účastníků. V současnosti jich je přes 50 milionů. Indická firma Pantaloon Retail staví jak hypermarkety s potravinami, tak prodejny oděvů pro mladé zákazníky. Tržby v obchodech otevřených více než jeden rok („same-store sales“) se zvyšují tempem dvanácti až patnácti procent ročně.

WT100

Ztřeštěnost, nebo prozíravost?

Spotřebitelé v Číně jsou neméně zatvrzelými střádali a dávají si stranou zhruba 40 procent svých příjmů. To je dobré pro firmy nabízející finanční služby, jako je pojišťovna China Life Insurance, oblíbená firma Agnes Dangové, investiční ředitelky hongkongské společnosti Standard Life Investments. China Life je největší pojišťovnou v zemi a její příjem z pojistného vzrůstá tempem patnáct procent ročně. Phillip Ehrmann z amerického podílového fondu Gartmore China Opportunities Fund očekává, že se v roce 2005 četné čínské banky stanou veřejnými společnostmi a investice do nich mohou být lákavé. Slyšeli jste dobře. Čínské banky jsou pověstné špatnými úvěry a žalostným vedením, ale Phillip Ehrmann míní, že některé z nich své řízení pročistí, protože vláda chce, aby se staly veřejnými společnostmi.
Ti, kteří chtějí investovat do čínských bank nebo v zemích BRIC, budou určitě označováni některými skeptiky za ztřeštěné. Ovšem prakticky totéž se říkalo v 19. století o těch, kdo vsadili své peníze do divoké a nespoutané země zvané Amerika.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).