Menu Zavřít

ČTYŘKOALICE DO VOLEB VYDRŽÍ

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

KL24

Čtyřkoalice překoná problémy uvnitř tohoto uskupení a pravděpodobně „přetrpí až do parlamentních voleb v příštím roce. Vyplynulo to z odpovědí respondentů Manažerského barometru.
Účastníkům projektu jsme rovněž minulý týden adresovali otázku: „Myslíte si, že čtyřkoalice přežije vlastní problémy a vydrží v současné podobě do voleb? Na výběr měli odpovědi: 1. Rozhodně ano - 2. Spíše ano – 3. Spíše ne – 4. Rozhodně ne – 5. Nevím.
Mezi manažery panuje názor, že stmelujícím prvkem, který čtyřkoalici dosud drží alespoň částečně při sobě, je snaha jednotlivých politiků získat zajímavou pozici a touha vládnout.
Tento problém byl i hlavní myšlenkou většiny komentářů: „Koalice nemá žádnou sjednocující myšlenku krom chtivosti po moci. Nemá ani osobnosti, které jsou schopny poskytnout jí potřebný kredit na politické scéně. Další názor zní: „Myslím si, že koalice své spory přežije. Vždyť jde o solidní koryta a „všimné za miliardové privatizace.
Podle řady respondentů lze však očekávat rozpad v brzké době po parlamentních volbách. „Nyní jim nezbývá, než se účelově a krátkodobě dohodnout. Rozpadnou se až po volbách bez ohledu na jejich výsledek, neboť žabomyší války budou pokračovat, tvrdí jeden z ředitelů. Další doplňuje: „Do voleb ano, ale pak maximálně měsíc. Touha po moci stmeluje, ale ve chvíli, kdy se jednotlivé partaje dostanou pod tlak odměnit své zasloužilé členy, se celá umělá konstrukce rozpadne. V koaliční vládě totiž nebude místo pro všechny.
Další názor zní: „Věnují–li politici více času a úsilí svým vnitřním svárům než konstruktivní práci, nemusí být vyřešení těchto sporů po volbách už ani důležité…

  • Našli jste v článku chybu?