Menu Zavřít

Czech Sport Aircraft vyrobil 600. letadlo. Půlka z nich létá v USA

5. 6. 2017
Autor: čtk

Společnost Czech Sport Aircraft (CSA), český výrobce lehkých sportovních letadel z Kunovic na Uherskohradišťsku, dodala své šestisté letadlo. Odběratelem jubilejního kusu je americká společnost Cruiser Aircraft, řekl generální ředitel společnosti Martin Jurík. Spojené státy jsou hlavním exportním trhem CSA, prodej tam roste. Do Ameriky se již prodalo asi 300 letounů.

Základem nabídky CSA jsou lehké sportovní dvoumístné letouny PS-28 Cruiser a SportCruiser. Slouží pro letecký výcvik i pro rekreační létání. Společnost loni utržila asi pět milionů eur, tedy asi 130 milionů korun. Firma nyní zaměstnává 77 lidí, podle ředitele potřebuje kvůli rozvoji další zaměstnance, přijmout by mohla asi tři desítky lidí.

Jubilejní letadlo je nově vybaveno. „Jako první kus je vybavený nově vyvinutým interiérem a nejmodernější digitální avionikou. Výrazně modifikována byla sedadla, čalounění a tvar štítu palubní desky,“ uvedl ředitel. Jde podle něj o prototyp a takto vybavené letadlo se bude vyrábět sériově. Letoun stojí asi čtyři miliony korun. Za několik let se chystá další modernizace, pracuje se například na tom, aby letadlo mohlo v Evropě létat i v noci.

Do Ameriky již CSA prodal asi 300 letounů. Loni byl SportCruiser u amerických zákazníků nejprodávanějším ve své kategorii, podle Juríka ovládl asi 18 procent trhu. „Pozice jedničky na americkém trhu nám dodává sebevědomí k další tvrdé práci. Výhody našeho letadla spočívají v robustní a vysoce spolehlivé celokovové konstrukci, vynikajících letových vlastnostech, nízkých provozních nákladech a nákladech na údržbu. Máme nejširší kokpit v naší kategorii letadel,“ řekl Jurík. Na Floridě také vzniká nová továrna společnosti, postupně by tam mohlo pracovat zhruba 70 lidí, výroba se začne připravovat v létě.


Přečtěte si, jak výrobu letadel v Česku komentuje Pavel Páral:

Komentář: Krátký dolet

L-159


CSA loni prodal 41 letadel, předloni jich bylo 23. V prvním čtvrtletí letošního roku opustilo hangár kunovického výrobce 14 strojů. Letošní prodej by se měl podle Juríka zvýšit proti loňskému o 20 procent.

WT100

V Evropě CSA nabízí letadlo pod značkou PS-28 Cruiser. Největší zájem o letadla byl v Evropě z Velké Británie, nyní je největší poptávka od francouzských a polských zákazníků. CSA také chystá v Kunovicích a Bratislavě leteckou školu, která bude nabízet základní výcvik pro piloty. Fungovat by mohla od září.

Dále čtěte:

Kunovický Czech Sport Aircraft staví podnik na Floridě. Za milion dolarů

Nová doba letová. O česká letadla je zase zájem

Ředitel Aera Vodochody: Chceme se vrátit do Egypta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).