Menu Zavřít

Dalešice

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Akciový pivovar Dalešice se chlubí ojedinělou atmosférou a světlou desítkou

Do některých regionálních pivovarů se vyplatí vyrazit jen kvůli originální atmosféře, které se ve velkých městech nedostává. Přesně do této škatulky patří ten dalešický. Útulný areál ponořený do klidné nálady ovšem není jediným lákadlem. Sládek Ladislav Němeček tu vyrábí špičková spodně kvašená piva.

„Přes letní sezonu děláme osm až deset várek týdně, vařit začínám o půl páté ráno,“ vypráví na lavičce dvora, jehož zákoutí jsou dobře známá z filmu Postřižiny. Snímek podle předlohy Bohumila Hrabala tu režisér Jiří Menzel točil v roce 1980. Tedy paradoxně v době, kdy kvůli zákrutám centrálně plánovaného hospodářství pivovar už třetím rokem nevařil.

Současní majitelé získali nefunkční podnik v roce 1999 v dražbě a výrobu piva obnovili před šestnácti lety. Ladislav Němeček tady sládkuje už osm sezon.

I díky němu se loni Akciový pivovar Dalešice kvůli rostoucímu výstavu přehoupl z kategorie minipivovarů mezi průmyslové výrobce. Zatímco v roce 2017 vyrobili devět tisíc hektolitrů piva, loni už to bylo zhruba dvanáct tisíc hektolitrů.

Minipivovarem přitom může být jen podnik s maximálním výstavem deset tisíc hektolitrů ročně.

A kam až Dalešice doskočí? V minulosti se tu sice vařilo i třicet tisíc hektolitrů, dnes se však počítá maximálně s polovinou. Právě na tento výstav je podle Němečka kapacita pivovaru stavěna.

Ochutnávání jsme načali Osvaldem neboli světlým výčepním pivem s 3,8 procenta

alkoholu. Ladislav Němeček pro tuto desítku využívá celou plejádu českých chmelů: Rubín, Agnus, Vital, Kazbek, Harmonie. A to je jen krátký výčet.

Není se proto co divit, že ze sklenice stoupá ostrá chmelová vůně. A široká paleta odrůd se projevuje i v chuti, která je velmi hořká.

Osvald má znatelný říz a svěžest.

Přestože výrazná hořkost zůstává v ústech ještě dlouho po posledním loku, pivo je velmi dobře pitelné. To je prostě skvělá desítka vysoce přesahující tuzemské poměry.

Akciový pivovar Dalešice

ebf - tip - debata

Dalešice 71 Sládek: Ladislav Němeček

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).